dilluns, 25 de setembre del 2023

Santa Magdalena de Cambrils

Fantàstica excursió a la població de Vallfogona de Ripollès amb la Carme Freixa. L'objectiu, arribar fins a Santa Magdalena de Cambrils.
 
 
Vallfogona de Ripollès és un petit poble de la comarca del Ripollès amb molt d'encant. Sortint de la mateixa població ens endinsem en els seus boscos situats a la Serra de Milany, Santa Magdalena. Un espai protegit amb un entorn de pel·lícula. Deixant el poble enrere i seguim un tram de la riera de Vallfogona. L'entorn sembla de pel·lícula, aprofitant les darreres plujes i la verdor que hi ha. Juntament amb el so de l'aigua el fan un espai únic. Travessem la riera i pujant per uns prats arribem a la masia de Ciutadia, envoltada de vegetació. Anem pujant de mica en mica seguint les marques grogues d'Itinerànnia. 











A mida que guanyem alçada les vistes van millorant. I veiem una altra masia, la de l'Om o el Mas Vilallonga. I més aigua, en un entorn espectacular. Ens trobem amb la Gorga del Frare. Més amunt passem per la barraca d'en Mònic, una construcció de pedra seca. Seguim un tram més el torrent de la Bauma i el travessem per un pont i ens incorporem a una pista on hi ha la font dels Burros. I seguim pujant amunt amb força desnivell envoltats de faig. 











Ens trobem ovelles que pasturen que son de la casa que trobem més amunt, el Puigvassall. Una masia on es dediquen a elaborar formatges, iogurts i brossats a partir de la llet d'ovella. Hem saludat al Quim i la Gemma que porten aquesta explotació i hem aprofitat per fer-hi l'esmorzar. Ens endinsem de nou a la vegetació i continuem pujant cap al proper objectiu, Santa Magdalena de Cambrils. El tenim davant nostre, però costa de veure per culpa de la vegetació. De nou ens endinsem en una explèndida fageda amb exemplars d'una altitud sorprenent. I de seguida arribem al l'ermita que probablement fou edificada al segle XIII. Als arxius parroquials hi ha referències al seu culte als segles XVI i XVII. L'edifici principal està format per una petita nau rectangular amb volta de canó. Tot i que s'ha dit que era romànica, sembla que ni el seu aparell ni les seves característiques corresponen a un edifici d'aquest estil. Al seu interior s'hi venera una antiga imatge gòtca d'alabastre de Santa Magdalena. Les poques vistes que tenim son espectaculars. Aquest punt està a la llista de 100 cims de la Feec. Ens trobem a 1.547 metres.


Ara toca fer el camí de tornada, per fi de baixada. Ho fem seguint la carena de la Serra de Santa Magdalena que comparteix terme amb Vidrà. Al cap d'una estona girem a l'esquerra per travessar el Pla de Falgars que acull la llegenda que dóna nom al gegant de la població. És també una bona zona per a boletaires. Passant per la Collada Verda arribarem al coll de Canes on hem previst deixar-hi un cotxe. 












Ens trobem a la carretera N-260 A que uneix Ripoll i Olot. Només ens cal tornar a baixar cap a Vallfogona de Ripollès i us recomanem que volteu per els seus carrers. El nucli antic és un conjunt arquitectònic de gran interés, caracteritzat per una plaça central al voltant de la qual s'hi construïren les cases. Antigament aquest nucli estava enmurallat. Una ruta fantàstica a la comarca del Ripollès.