dimecres, 21 de maig del 2014

Camí Ramader del Lluçanès al Ripollès

Aquest cap de setmana (17 i 18 de maig) hem tingut el plaer de gaudir d'un tram del camí ramader, amb la companyia d'un ramat de 300 ovelles, aprofitant la transhumània d'aquest, desprès de pasturar uns mesos a Sant Martí d'Albars. Aquesta activitat fa ja tres anys que es va recuperant, gràcies a la Universitat de Vic i el Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya.
L'organització és a càrrec del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb el suport de l'ajuntament de Ripoll i el Museu Etnogràfic de Ripoll i la col·laboració dels ajuntaments per on passa el camí.
El camí constava de dues etapes: la primera amb sortida a Santa Eulàlia de Puig-oriol i arribada al Pujol de Llentes, i la segona fins a Montgrony. La ruta es complertarà el 22 de juny arribant al Pla d'Anyella, on els ramats passen l'estiu.
Nosaltres hem gaudit d'un tram del primer dia, fins al coll del Forn, ja a les Llosses, i que serà el que podreu veure al programa Caminant per Catalunya de Televisió del Ripollès.
A primera hora del matí ja esperavem les ovelles a Santa Eulàlia de Puig-oriol, un nucli urbà que pertany a Lluçà i que va néixer al segle XVIII al voltant del camí ramader. Podem veure moltes cases antigues amb les seves llindes.
De seguida ha arribat el ramat acompanyat dels pastors Jordi i Joan Picas i els seus ajudants. El seu pas per el carrer principal ha deixat una estampa ben curiosa.












El grup d'acompanyants, aprofitant el descans de les ovelles, hem fet un bon esmorzar a Cal Penyora, un antic i renombrat hostal on s'acostumava a fer parada durant la transhumància.
Amb la panxa plena hem començat a caminar direcció a Alpens i posteriorment cap a Santa Maria de Matamala i com deiem, al coll del Forn.












Pel camí anem trobant elements interessants així com grans masies com les Collades, el Graell, Torrats, o Capdevila entre d'altres. No cal dir que totes elles eren de gran importància ja que aquest camí ramader és un dels més importants de Catalunya, i servien de returada, per reposar el bestiar i els pastors. 

Precisament un dels objectius d'aquesta iniciativa és recuperar aquest costum ancestral i donar a conèixer i divulgar el món ramader i transhumant, tot recuperant uns camins de domini públic i de gran valor cultural, referencial i etnogràfic.
Nosaltres, com deiem, ho hem deixat al coll del Forn desprès de dinar. Hem fet uns 15 kilòmetres. El grup ha seguit fins al Pujol de Llentes, on es passa la nit gaudint de gresca i xerinola. (L'any que ve no ens ho perdem).
Ara el ramat pastura a les Viles Grosses, a la zona de Gombrèn, esperant el dia 22 de juny on s'hi afegiran altres ovelles i passaran l'estiu al pla d'anyella.

http://camiramaderllucanes2012.blogspot.com.es/2014_05_18_archive.html



Caminar al pas del ramat és tot un espectacle, tant de paisatge, com sonor, de companyerisme, de compartir...   una activitat que us recomanem que feu almenys una vegada a la vida.  Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!