diumenge, 4 de desembre del 2011

Puig de Bassegoda

Interessant excursió aquest dissabte 3 de desembre a un dels cims emblemàtics de l'Alta Garrotxa, el Puig de Bassegoda de 1.373 m. que tot i no ser gaire alt és exigent amb un bon desnivell. Nosaltres ho hem fet des de la Plana, una casa de pagés situada a uns 600 metres. Per accedir-hi hem passat per Sadernes, seguint una pista forestal i a 5 km hem deixat el cotxe, a la castanyeda de la Plana. Seguim caminant fins a ca n'Agustí on deixem la pista i començem a enfilar passant per el Bosquet. Quan portem una hora de camí ens trobem el santuari de la Mare de Déu de les Agulles. Una església d'origen romànic d'una sola nau i absis semicircular, dues portes d'entrada i campanar d'espedanya amb un sol ull. Sembla que les dones que venien a aquesta església tenien el costum de canviar les agulles per unes altres que deixaven clavades a la roba de la imatge i servien per guarir les ferides que necessitaven l'us d'aquestes.
Estem a 860 metres i ens en queden 500 més, per tant afrontem el tram més dur per un terreny amb molta pedra. Nosaltres ho fem amb calma, i amb una hora 30 minuts arribem al cim, primer el del puig de Riu. El Bassegoda està format per aquests dos cims i curiosament son a tocar un de l'altre, però per accedir-hi s'ha de tornar a baixar i agafar un altre camí. Per tant cal recular i nosaltres hem aprofitat per esmorzar. La pujada al Bassegoda és similar al que acabem de fer, s'ha de grimpar i en aquest cas hi ha un tram amb cadenes que faliciten molt les coses i amb un moment ets a dalt. No cal dir que les vistes son impressionants i sense entrebancs, de 360º. El Pirineu, el Canigó, l'estany de Banyoles, el Golf de Roses, el Montseny ...
Val la pena estar-hi una bona estona. Un cop hem tornat a passar per les cadenes, trenquem a l'esquerra cap el pla de les Bateries i el coll del Principi, seguint el GR 11. Nosaltres ens hem entretingut buscant les restes de l'església romànica de Sant Vicenç del Principi de la qual només en queden unes runes. Hem recuperat el GR fins a Coll Roig i trencant a l'esquerra hem baixat cap a l'Era Blanca i el rierol de principi per tornar a pujar i baixar fins a ca n'Agustí on hem visitat el seu gran roure. Una estoneta més i hem arribat al cotxe.
Una sortida de 15 km amb un desnivell acumulat de gairebé 1200 metres que ens han fet suar de valent. De fet aquest era el segon intent ja que el dia 17 de setembre es va intentar però la intensa pluja que va caure va fer suspendre la excursió.
I avui ens ha acompanyat en Florenci, gran coneixedor de la zona, que quan ha vist la ruta prevista ens ha aconsellat agafar un camí que escurçava un parell de km. i nosaltres no hem dubtat a fer-ho ja que tot i així hem acabat a les 4 de la tarda. I els que vàreu anar-hi al primer intent veureu que l'hem fet al revés pujant primer al Bassegoda. De fet, el tram del primer dia des del pont de Valentí fins a Sant Aniol d'Aguja ja l'haviem fet en una altra sortida. La podeu veure al bloc http://caminantpelripolles.blogspot.com/2009/10/sant-aniol-daguja.html i a tvr a la carta http://televisiodelripolles.xiptv.cat/caminant-per-catalunya/capitol/sant-aniol-d-aguja
I també contents per la Pilar que li feia molta il.lusió pujar al Bassegoda, i encantats de fer el vermutet a l'Hostal de Sadernes. Bona gent. L'alta Garrotxa, una zona on segur que hi tornarem.