dissabte, 24 de desembre del 2011

diumenge, 18 de desembre del 2011

De la Farga a l'Aliguer i Sovelles

Nova sortida aquest dissabte 17 de desembre, a prop de casa, al terme municipal de Les Llosses. Una excursió des de la Farga fins a Sovelles de 14 kilòmetres amb una ruta circular.
Hem començat a la Farga de Bebié en un dels edificis on hi havia habitatges per els treballadors de l'antiga fàbrica tèxtil, ens referim a la colònia Sunyer perfectament visible quan passem per la renovada C-17. Precisament aquesta carretera ens ha portat els primers problemes per travessar-la i accedir al camí d'inici just al cosat de la casa Sunyer. Estem a 680 metres i seguim el camí ral que ens portaria a Sovelles. Però nosaltres el farem de tornada i ens acostem a la riera de Sovelles per contemplar els seus racons i cascades, en aquest cas sense gaire aigua. A partir d'aquest punt enfilem per un corriol que ens porta a Bellavista, que com diu el seu nom podem contemplar un magnífic entorn i amb una visió diferent de Ripoll si estem acostumats a veure-ho des de Sant Roc o Sant Bartomeu.
Hem esmorzat uns metres més endavant, al pla de Bronze, per evitat les torres d'alta tensió. I de seguida s'arriba a l'Aliguer d'una gran presència i on hi ha constància que un Aliguer formava part del grup de pagesos benestants que acompanyaven a Alfons Carles de Borbón durant la seva entrada a Catalunya el 1872.
A través d'una pista ens acostem a Sovelles, primer per la casa del Camp, on hem gaudit d'un ramat de vaques abundós i tot seguit arribem a Sant Sadurní de Sovelles, antiga parròquia de del terme de les Llosses on destaca una església de planta rectangular, amb capelles laterals. Està envoltada de cases com Cal Nasi, l'Hostal o el Puig. Impressiona la quantitat de camps que hi ha totalment planers tot i que estem a gairebé 1.ooo metres. Una pista encimentada ens portaria fins al Cremat i cap a Ripoll. Nosaltres hem tornat al punt de sortida però en aquest cas seguint l'antic camí ral paral.lel a la riera de Sovelles i que en algun tram conserva restes d'empedrat encara que a nosaltes les fulles ens han impedit veure-ho. Hem tornat a la Farga fent una sortida d'unes 4 hores amb un desnivell acumulat de 600 metres.
Avui gairebé per primera vegada aquesta tardor hem passat una miqueta de fred ja que fins ara el sol encara escalfava de valent. Una excursió que feia temps que voliem fer però durant les obres de la C-17 era complicat accedir-hi. (I sense obres déu n'hi do) almenys podria estar indicat. En Toni Llagostera ens ha explicat moltes històries que us reservem per el programa Caminant per Catalunya.