El passat dimecres 6 d'agost vàrem fer una sortida per la comarca d'Osona.
Amb sortida i arribada a Orís vem visitar l'ermita de Sant Salvador de Bellver.
Aquesta és una capella romànica estmentada des de l'any 1110. Està situada en terme de Sant Boi de Lluçanès, en un cim de 952 m. Es d'una sola nau amb volta apuntada i dos arcs torals. L'absis té dues finestres amb arcs en degradació, cornisa en dents de serra, arcuacions i bandes llombardes.
Des d'aquest punt podem gaudir de magnífiques vistes.
La ruta però també te altes punts d'interès com la parròquia de Sant Genís o les restes del castell d'Orís.
L'església de Sant Genís fou construïda entre 1791 i 1821 en l'estil barroc neoclassicista dels Moretó. Es troba a la part alta del poble d'Orís, a la falda del castell, envoltada de boscos i conreus.
El Castell es troba situat en un turó estratègic, des d'on dominava la Vall del Ter, a la plana de Vic.
La seva existència està documentada des de l'any 914. L'any 1470, degut a la guerra civil catalana, el castell va ser destruït en gran part. Les ruïnes d'aquest castell han estat declarades Monument Històric i Artístic l'any 1949.
I també hem passat per Sant Miquel d'Ordeig, un llogaret sota la serra de Sant Salvador de Bellver.
La parròquia fou unida des del S XVI a la de Vinyoles d'Orís. Hi ha una edificació romànica del S XII, un xic modificada el 1638.
Al municipi d'Orís hi viuen poc més de 200 habitants, repartits en cinc nuclis disseminats:
La Parròquia de Sant Genís, on hi ha l'església i el castell, Can Branques, on hi ha un petit nucli urbà, el Pelut amb l'antiga colònia téxtil, la colònia industrial de la Mambla i finalment Saderra on hi ha un grup de masos.