dijous, 20 d’abril del 2023

Rajols - Rocallarga

Sortida molt fàcil i apassionant a la comarca d'Osona, el passat dissabte 21 de gener amb l'Antoni Vilaró.


Ens feia molta gràcia retrobar-nos amb en Toni Vilaró, gran excursionista i col·laborador d'aquest programa durant molts anys. A més, gran coneixedor de les muntanyes i rutes i en especial per Osona. Vàrem escollir una ruta en que part ja havíem fet anys enrere, però que valia la pena repetir. Es tracta d'acostar-nos fins a la impressionant Rocallarga, al municipi de Tavertet. La excursió es pot fer tant des de Rupit com des de Tavertet. Nosaltres ens hem acostat fins a la casa de Rajols a tocar del Pla Boixer i així ens estalviem una bona pujada des de Rupit seguint el GR.











Així que un cop situats, hi ha un lloc per aparcar, ens hem posat en marxa. Erem una bona colla tot i el fred que feia. Primer de tot reculant uns metres per la mateixa pista que ens ha portat a la masia de Rajols, podem anar a veure la font de Rajols. Hi podem veure una taula de pedra allargada i una capelleta dedicada a la Mare de Déu de la Gelada. Està evoltada d'una impressionant fageda.
Tornem cap a munt i agafem un camí que s'enfila cap a la dreta i amb uns 25 minuts ens porta fins al collet de Rajols. Les vistes ja comencen a ser impressionants a banda i banda. Un cop al collet, trenquem a l'esquerra per un camí ample que va carenejant direcció a la Rocallarga. Creuem el Pla de Rajols i ens acostem al punt més alt, el Puig de Cortils. Just al seu costat i trobem una petita bauma curiosa de visitar.











Cal seguir carenejant per un camí molt ample passant per el collet del Vent, i de seguida a l'esquerra, podem arribar a la Rocallarga. Com el seu nom indica és una roca llarga que sobresurt fent una espectacular balconada amb molt bones vistes. Cal anar en compte de no caure. Situada a 1.187 metres s'hi pot trobar un vèrtex geodèsic. Tenim el Collsacabra als nostres peus.











Desprès d'un bon esmorzar i escoltar els consells d'en Vilaró, que a més és un expert en botànica i coneix totes les flors, plantes, arbres i arbustos, seguim caminant tot baixant de mica en mica per anar a buscar un grau que ens porta directes a la gran casa de l'Avenc. Es tracta d'una gran masia que es coneix de fa més de 700 anys i és un dels millors exemples de l'arquitectura catalana rural. Hi ha una part gòtica del segle XIII, que es va engrandir i embellir al 1559 amb l'ajuda de picapedrers de Gascònia. Els portals esculpits i les decoracions elaborades al voltant de les obertures de les finestres superiors són un exemple exquisit de l'art de la pedra del segle XVI. Més recentment la masia va estar habitada per masovers fins arribar al 1950, quan es va abandonar i només es feia servir d'aixopluc del bestiar. Afortunadament s'ha recuperat i torna a tenir vida, ara com a complex turístic rural.











Només ens queda tornar als cotxes, ara seguin una pista cap a l'esquerra (a la dreta anyriem cap a Tavertet) i fem el mateix recorregut que hem fet abans, però ara per baix. Tenim una bona vista de la Rocallarga des de sota on encara es veu més la part que sobresurt. I a la dreta les espectaclars cingleres de l'Avenc que completen les vistes a tot arreu. Travessem el Pla Boixer, que déu el seu nom a les matades espesses de boixos que el cobreixen en bona part. Abans d'acabar, ens aturem al mirador del Silenci.  Espectacular !!! Quines vistes, i quina pau!  Aprofitem per fer la foto de grup i cap als cotxes.


Una ruta ben senzilla i entretinguda de poc més de 5 kilòmetres, amb la companyia d'en Vilaró i una vintena d'excursionistes.