dimarts, 23 de març del 2021

Montserrat des de Collbató

Sortida novament a Montserrat el passat dijous 11 de febrer amb l'Antoni Llagostera. En aquest cas ho hem fet des de Collbató. Podem deixar el cotxe a l'aparcament de les coves del Salnitre, també molt recomanables de visitar. De seguida veiem el camí a seguir. Pujarem per les escales que ens porten al peu de la cova i just abans del darrer tram de graons girarem a la dreta per un corriol senyalitzat amb un cartell de fusta (GR-172 i GR-5) direcció al Monestir de Montserrat. Caminem un bon tros planejant pel serrat de Les Garrigoses i serrat del Monjos, tot resseguint els replecs de la muntanya. Si mirem enrere anem deixant una molt bona vista del poble de Collbató.












Passarem, seguint el dit camí de les Canals, pel Pas de la Barra, un petit enorjat, en el potent torrent Fondo i de la font dels Escolans. Més endavant ens trobarem un camí que puja per la nostra dreta, el GR-6, que ve de Ca n’Astruc i del poble d’Olesa. Continuem recte pel camí que s’enfila progressivament fins a topar amb el torrent de la Bellasona i Clot de Casanelles on, des d’aquest punt, el camí comença a remuntar amb ziga-zagues. És el tram més costerut del recorregut, conegut amb el nom de les Girades. Travessem el coll de la Fita (652 m alt), entrant a la vall del Llobregat, amb unes vistes magnífiques de la serra de l’Ordal. Passats uns cinquanta metres trobarem un encreuament de camins, el de l’esquerra ens portaria a Sant Miquel i el de la dreta, ens duria a la Santa Cova, per on tornarem. Pujarem cap a Sant Miquel, a trobar el camí vell de Collbató a Montserrat.  Aqui haurem fet l’esforç principal. El camí des del coll de la Fita es dirigeix cap al sud i gira de cop cap el nord. Un cop al pla de Sant Miquel o dels Soldats haurem fet el punt més alt de la sortida (849 m) i haurem assolit els 400 metres de pujada que hi ha des de l'aparcament on hem sortit. En aquest punt també ens trobem amb el camí vell de Collbató.











Ens trobem en un altiplà on de seguida veiem l'ermita de Sant Miquel i una mica més avall val la pea desviar-se cao a la dreta, pocs metres, per poder gaudir d'una magífica vista de Montserrat des de la creu de Sant Miquel. Recuperem el camí i ja de baixada ens acostem fins al Monestir benedictí situat a 720 m alt.
És un símbol a Catalunya (“la muntanys sagrada”) i ha esdevingut un punt de pelegrinatge per a creients i de visita obligada per als turistes.


Amb aquests temps de pandèmia hi hem trobat molt poca gent, sense turistes, i hem pogut gaudir del cant de l'escolania de Montserrat al final de la missa del migdia, i com no, de visita obligada hem saludat la Mare de Déu, la Moreneta. És una de les verges negres més conegudes i venerades de món











La tornada cap a Collbató hem decidit prendre el camí dels Misteris o de la Plata, que ens portarà fins a la Santa Cova, on la tradición diu que on es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat (880). El Camí de la Santa Cova, excavat en la muntanya, fou construït entre 1691 i 1704 (a l'inici del segle XVIII) gràcies al mecenatge de Gertrudis de Montserrat, marquesa de Tamarit, i es anomenat
"camí de la plata" per la gran suma de diners que arribà a costar. Cal remarcar el gran valor artístic d'aquest quilòmetre i mig de recorregut, amb obres de Gaudí, Puig i Cadafalch i Llimona, i el valor simbòlic de la capella on es va trobar la Mare de Déu de Montserrat. La capella té planta de creu llatina, i està inserida sobre una gruta de la muntanya, lloc de la Santa Cova original. En l'altar hi ha una reproducció de la imatge original, ja que l'autèntica es troba a la basílica del monestir.











Ara ens caldrà fer una darrera pujada, de la Santa Cova (605 m alt) fins al coll de la Fita (652 m alt), una cinquantena de metres. I d'aquesta manera ens retrobem amb el camí que hem fet de pujada i per tant ens cal seguir-lo fins al pàrquing.
Ens trobem en una àrea de pícnic on també hi ha en un turonet l'ermita de la Salut. Acabem aquí amb una bonica vista de Collbató