dimarts, 4 de juny del 2013

Pla de Busa i Capolatell

Sortida dissabte 25 maig 2013

Ens hem aproximat per segons vegada al Pla de Busa per a conèixer el seu costat oest i central.
Avui comptem amb un nou element de Caminant pel Ripollès, en Miquel.
L’excursió estava plena de punts interessants i els hem complert tots.
Varem pujar des de Sant Miquel del Coll d’Arques pel pas fortificat del Grau de La Guàrdia. I en aquest punt no podíem deixar d’arribar-nos fins La Guàrdia, un gran mirador sobre la plana del Solsonès.
A continuació, fent un esmorzar abans, a la Creu del Capolat, ens varem dirigir al Capolatell o presó de Busa, on foren empresonat molts soldats francesos durant la guerra del Francès.

Busa, totalment rodejada de cingleres quasi inaccesibles, fou fortificada durant la guerra del Francès, amb pobres dirigides pel frare e enginyer Agustí Canelles.
Fet una visita al Capolatell, on varen trobar l’avenç del dimoni, ens dirigirem al punt més alt de la serra de Busa, El Cògul, on hi ha unes magnífiques vistes sobre el prepirineu lleidetà.


Visitada l’esglesia de Sant Cristòfol de Busa retornarem al punt d’inici per la canal del Rial, una impressionant baixada, no sense abans haver passat pel serrat de la Capella, on tinguérem noves oportunitat de fer amplies panoràmiques.


En Jordi, com sempre, fou un guia especialment capaç, que ens va indicar els punts essencials dels panorames geogràfics que veierem.

Escriu: Antoni Llagostera  Fotos: Jordi Freixa