dissabte, 10 de novembre del 2007

Castell de Sant Llorenç

Aquest dissabte hem realitzat una nova excursió per la comarca d'Osona. En aquest cas ens hem acostat a Folgueroles per anar fins al castell de Sant Llorenç del Munt. El dia ha estat magnífic, sense boira encara que amb una mica de calitja. Hem començat a caminar a 3/4 de 9 del matí des del mas del Coll on encara es conserva un cos fortificat amb espitlleres. No gaire més lluny, em visitat el Casol de Puigcastellet. Un poblat ibèric que encara conserva part d'una muralla. (a la foto en Toni Vilaró amb l'Andreu gravant un tall de veu a peu de les restes de l'antic poblat Ibèric). El camí ha continuat fins el castell o monestir de Sant Llorenç del Munt a 812 metres d'altitud. Aquest ha estat restaurat per el vigatà Francesc Farrés. Conserva una esglèsia amb un parell d'àbsis romànics i uns sarcòfegs del segle XI. Hem visitat el seu entorn i també l'interior on ens han explicat les troballes fruït d'unes excavacions ja acabades. El propietari guarda les ceràmiques de diferents èpoques. (a la foto ens trobem d'avant el monestir tots els components de la excursió i el propietari).

Desprès de passar més d'una hora al castell i el seu entorn hem seguit la excursió agafant el GR-II. La següent parada ha estat a Els Munts també conegut com el Salt de la Minyona. Les vistes des d'aquest punt son explèndies (foto 3). Es pot contemplar tota la Vall de Sau i el seu pantà, les Guilleries i el Montseny entre d'altres. Al mateix mirador hi ha un padró amb la Mare de Déu dels Cingles.

I per acabar la excursió, després de gairebé 14 kilòmetres, hem arribat a l'església de Santa Maria de la Demunt ja tocant a Folgueroles. Hem trepitjat una gran diversitat de terrenys, camí, alfalt, pista, pedres ... hem pujat un camí amb 3oo esgraons, hem travessat un camp sembrat que el camí passa per el mig, i ens hem atipat de fruits del bosc amb rialles incloses. La anècdota d'aquesta setmana o si més no l'agraïment ha de ser per el senyor Francesc Farrés, propietari del castell, que ens ha tractat molt amablement obrint-nos el castell i explicant-nos tots els seus descobriments i les seves anècdotes i aficions. Molt agraïts, sobretot després de la experiència de la setmana passada amb aquell impresentable.