dimarts, 15 de maig del 2012

Rocabruna, cases, tutes i el castell


El passat dissabte, dia 12 de maig de 2012, uns seleccionats excursionistes varem fer una recorregut per Rocabruna, des del coll de la Boixeda (el punt més alt del recorregut, 1.090 m alt) fins a Sant Feliu de Rocabruna, tot passant pel castell.
Hi havia voluntat d'anar a algunes de les cavitats de més anomenada de la zona, les tutes sota el castell, la tuta de l’avi Janot i la tuta de Maimons.
La veritat és que l’excursió, curteta de recorregut, uns 8 quilòmetres, va permetre assolir tots els objectius i, sobretot, veure tot un petit món de cases i d’indrets molt interessants.
La primera part de l’excursió es fa seguint el GR 11 (marques vermelles i blanques).
El grup de cases (Can Pujol o Etxalde i can Planes) que s’amaguen sota el coll de la Boixeda  estan dedicades al turisme rural, però gaudeixen d’un formidable aspecte, de cases de construcció notable.
El molí d’en Sorolla, permet gaudir dels salts i saltirons de la riera de Rocabruna , una autèntica delícia.

 

I arrribats a aquest punt més baix (821 m alt) cal començar a pujar fins el castell de Rocabruna, tot passant per les cases de Gasoveras i del Castell. Seguim ara un PR (marques grogues i blanques)
Darrera de la casa del Castell varem trobar un de les quatre tutes sota el castell, una petita cavitat com el seu nom indica, de no gaire recorregut.
El castell de Rocabruna, en el qual ara es treballa en el seu manteniment i conservació, mostra un formidable aspecte. I des d’aquí podem veure a ull d’ocell el camí que hem fet que arribar.

 

Desprès d’admirar les restes del castells ens hem dirigit, ben guiats per les indicacions d’en Francesc Barri, un bon coneixedor de la zona, que per mig d’en Jordi, ens ha permès arribar a la tuta de l’avi Janot.
La tuta de l’avi Janot, que alguns moderns catàlegs espeològics no havien estat capaços de localitzar, és una autèntic prodigi. Penjada sobre un precipici, té una entrada ben guardada i és una cova molt interessant que es feia servir per amagar queviures en temps de maltempsades socials.
I a continuació seguim l’aventura per anar a la Tuta de Maimons, la cova més gran de la zona. La tuta de Maimons té dues entrades. Una inferior, amb una boca molt gran situada davant de al casa de Guardiola, i una sortida superior, més estreta.



I ja cap el final de l’excursió, anem a Sant Feliu de Rocabruna. I per beneir correctament l’excursió, en Fermí en convida a unes cerveses. Ens ho havíem guanyat!
Una gran excursió, plena d’objectius complicats d’assolir, però finalment acomplerts. 
(Antoni Llagostera)