dimecres, 18 de maig del 2011

El Puigmal des de Núria

Sortida dissabte 14 maig 2011. Escriu Antoni Llagostera, fotos Ramon Busquets Avui un equip molt reduït de “Caminant per Catalunya” (l’ insubstituible Andreu Pérez, Ramon Busquets, Antoni Llagostera i el amics de Parets Montserrat Perernau i Carles Farran) ha fet la ruta que era tradicional per pujar al Puigmal, des de Núria i per la Coma de l’Embut. La primera constatació ha estat que l’actual camí més transitat per arribar al Puigmal, la més alta del Ripollès, s’ha convertit de la collada de Fontalba. Però nosaltres que ja hem fet en anteriors programes la pujada al Puigmal per la collada de Fontalba i des del collet de les Barraques i el Pas dels Lladres, hem volgut recordar aquest camí tradicional.
La zona no deixa de tenir elements interessants; el sistema càrstic del Forat de l’Embut, molt segurament passa inadvertit a molts i té un cert interès. Veure com un torrent, avui bastant cabalós desapareix per un forat, una gola negra de respectables porporcions, reapareixent 100 metres més avall desprès d’un recorregut subterrani d’uns 800 metres, no deixa d’èsser interessant. La pujada al Puigmal, des d’on es faci, té una certa dificultat, per guanyar els metres del desnivell. Per la Coma de l’Embut el Puigmal tampoc es converteix en un passeig qualsevol.
Però la nostra excursió d’avui, volia, a més de recordar aquesta camí al Puigmal, fer una baixada diferent, per cap dels camins més fressats. Hem baixat per la Coma de Gombrèn, on hem visitat la creu d’en Bonada i l’orri i cabana de la Coma Gombrén, quasi al costat del camí de Fontalba a Núria. El dia ha començat radiant, a pujat boira, ha plovisquejat una mica, però en definitiva res important que no es hagi permès fer tot el recorregut. El que no han vingut s’han perdut una bonica excursió.