Mª Clara Martínez (28 juliol 2018)
Donem inici a una nova caminada, en aquesta ocasió pel municipi de Centelles, a la comarca d’Osona. Centelles és un municipi amb més de 1100 anys d’història que es reflecteixen en nombrosos testimonis: el dolmen
de l’Ollic, trams de via romana, vestigis ibers, séquies i molins....
Aquesta és una ruta organitzada per l’ajuntament de Centelles. Perfectament senyalitzada i molt fàcil de seguir, per camins de bon caminar, i que ens permet descobrir diferents elements relacionats amb l’aprofitament de l’aigua, des de l’Edat Mitjana, per a diversos usos: molins, rescloses i séquies, espais de regadiu, fonts més o menys monumentals.....
Ens trobem a la vall del riu Congost, amb el massís del Montseny a l’Est i el Puigsagordi i el Roc de la Guàrdia a l’Oest. Hem començat la ruta dirigint-nos al Molí de l’Estrada. És una petita masia situada prop de la riera de la Tusquera.
Sembla ser que és d’origen medieval, malgrat que no hi ha massa documentació al respecte. De l’antic molí tan sols en resten algunes pedres, i actualment, aquesta masia ha pres una nova imatge, envoltada de camps, horts, i amb un bonic jardí al seu davant. Vist aquest lloc, seguim la ruta. Travessem grans camps de cereal acabats de segar i algunes granges, i anem a veure el Salt del Purgatori, que es troba en una fondalada de la riera Blanca. Malauradament, fa força dies que no plou, estem a l’estiu, i no baixa ni una gota d’aigua. Però, la gran balma que s’ha format sota el salt, ja ens dona idea de l’esplendorós del lloc quan porta aigua, i que de ben segur ens permetria fer un bon grapat de magnífiques fotos.
Anem seguin els pals indicadors i unes marques blaves (el marcat-ge de la ruta per part de l’ajuntament) i en molt pocs minuts arribem a la Font Grossa, un lloc espectacular. Un torrent amb una generosa quantitat d’aigua que s’escola per la roca i un brollador del que l’aigua surt amb gran força,formen una bona bassa, a l’hora que és canalitzada per tornar al torrent. Al juny de 2005 es van descobrir un empedrat i dos espais per foc, estructures que fan pensar en un antic punt de tractament de la llana. Antigament en aquest indret es tractava la llana per part dels paraires, un dels gremis més importants de Centelles, amb més de 30 famílies treballant-hi a mitjan del segle XVII, segons l’historia oral, al diumenge hi venien les dones a rentar la roba, ja que entre setmana havien d'anar a treballar a la fàbrica. Just davant la font es veuen les pedres més planes que feien servir per al rentat. Aquest és un lloc ideal per fer la nostra aturada per esmorzar.
Amb les piles carregades i gaudint de l’ombra que ens donen els grans arbres de ribera que ressegueixen la riera, trobem un altre molí: el de la Llavina. És un dels molins medievals més ben conservats de Catalunya. El molí es documenta al segle XI i la família Llavina s’hi estableix el 1497, per tant fa més de 500 anys. El molí fariner és l’eix vertebrador de la casa, que ha estat construïda en diverses etapes i conforma un conjunt divers, on destaquen les basses, la torre de defensa, els porxos i la masoveria on també hi ha restes d’un antic molí draper. Visitar aquest molí en permet gaudir d’un entorn on encara hi ha ànecs, galls i gallines en llibertat, veure el mecanisme d’un molí fariner hidràulic i conèixer el procés del blat, des que es recull fins que es transforma en pa. També hi trobem una formatgeria artesana, on degustar i comprar formatges artesans.
De mica en mica anem acabant el nostre recorregut d’avui. Ens queda un darrer molí, el del Rossell, que fa servir l'aigua del riu Congost, desviada per una resclosa i conduïda fins a una bassa de grans dimensions. I poc abans d’entrar a Centelles, la capella de Sant Antoni de les Codines. Aquesta petita ermita, d’una sola nau, campanar d’espadanya i feta de pedra, va ser trasllada en 1990, pedra a pedra, des de la seva antiga ubicació per l'ampliació de la carretera N-152 (C-17).
Ens trobem ja en portes de la població de Centelles, i fem un tomb pel seu nucli antic per admirar alguns dels seus monuments més notables, com la Plaça Major, l’església Parroquial de Santa Coloma, i el Portal, un dels elements més emblemàtics de la població. El Portal és una mostra de l’arquitectura urbana defensiva del segle XVI i és l’únic vestigi que s’ha conservat del recinte emmurallat de la vila, que constava de dos portals més. L’intent de destrucció
Ens trobem ja en portes de la població de Centelles, i fem un tomb pel seu nucli antic per admirar alguns dels seus monuments més notables, com la Plaça Major, l’església Parroquial de Santa Coloma, i el Portal, un dels elements més emblemàtics de la població. El Portal és una mostra de l’arquitectura urbana defensiva del segle XVI i és l’únic vestigi que s’ha conservat del recinte emmurallat de la vila, que constava de dos portals més. L’intent de destrucció
del Portal el 1917 va propiciar la intervenció de la Mancomunitat de Catalunya, amb una proposta que garantia la seva conservació i el dotava d’una nova escala d’accés, que posteriorment va permetre utilitzar la casa del costat com a casa de la vila.
Un parell de minuts més i tornem a ser al punt on havíem començat aquest matí, donant per finalitzada la sortida d’avui. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.