TOSSA DE MAR – CALES I MARE DE DÉU DE GRÀCIA
Mª Clara Martínez (18 setembre 2021)
Iniciem la sortida d’avui a la vila de Tossa de Mar, a la comarca de la Selva. Aparquem pels voltants de l’estació d’autobusos, ens dirigim a la platja i comencem a caminar, posant rumb nord. Al final de la platja hi ha un magnífic mirador de la badia de Tossa amb el Castell al fons, i una escultura de bronze de la deessa romana Minerva de Frederic Marès. Una mica més endavant, una altra escultura, la de Sa Gavina, de Lluís Carbonell.
Seguim caminant i trobem la petita platja de la Mar Menuda, ideal per a famílies per la seva poca fondària, amb una petita cala coneguda popularment com «sa Banyera de ses Dones» Més endavant, el camí deixa d’anar arran de mar i s’enfila una mica. Des d’algun sortint rocós tenim vistes espectaculars dels penya-segats i una petita cala coneguda com l’Infern d’en Caixa. Aquest curiós nom li ve del soroll que fa el temporal en entrar en ella. És com si l’infern estigués en una caixa... Seguim fent camí, fins a cala Bona, una cala molt petita però amb una bellesa molt gran. Un paisatge idíl·lic de roques i bosc de pins. S’hi arriba a peu des de Tossa (tres Km), o deixant el cotxe a la carretera. Els més privilegiats poden arribar amb barca, ja que permet fondejar-hi. És un paradís per activitats com l’esnorkel, per estar flanquejada per altes parets rocoses, amb aigües tranquil·les.
I encara ens queda una darrera cala en el recorregut d’avui: cala Pola, també de gran bellesa, amb aigües turqueses, una bona platja i pins per l’entorn. Encara que com a nota negativa i que trenca tota l’armonia del paisatge, la urbanització Giverola, que treu el nas entre els pins en forma de petits apartaments que semblen búnquers. Malgrat tot, la bellesa del lloc ens convida a fer una pausa per esmorzar i gaudir de la seva tranquil·litat. En aquesta cala hi ha el càmping Pola, ara en obres per ampliació i restauració, cosa que ens impedeix de fer la ruta càmping amunt i ens fa seguir un sender arranjat i ben indicar que ens fa passar per la urbanització, resseguir la carretera per sota, fins arribar a la pista que ens endinsarà al massís de l’Ardenya, fins a la Mare de Déu de Gràcia. l’Espai Natural Protegit del Massís de Cadiretes és un dels millors exemples conservats, tot i les transformacions, del paisatge primigeni de la Costa Brava. És molt habitual la pràctica de bicicleta de muntanya i senderisme per aquestes pistes i camins, on i trobem sobretot sureres, alzines i pins.
Arribem a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, una església rural o ermita que ha estat datada del primer terç del segle XVII. Segons l'historiador i erudit local de Tossa Màrius Zucchitello, la capella, en lloc de ser construïda a principis del XVII, va ser reformada al segle XVII i seria l'antiga església de Sant Lionç, documentada als segles X i XI. Per tant, l'origen d'aquesta ermita, és a dir, la part constructiva més antiga, seria romànic, del segle XI. Descansem una mica i iniciem el retorn a la vila de Tossa de Mar.
Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya
Powered by Wikiloc