dimarts, 27 de setembre del 2016

Sant Llorenç de Morunys - Vall del Cardener - Santuari de Lord

Dissabte 6 agost 2016 (Mª Clara Martínez)
Avui fem una caminada per la comarca del Solsonès. Fem 12 km i 550 metres de desnivell. La ruta d'avui transcorre per camins de fàcil caminar, amb no massa desnivell i ens permet descobrir alguns dels racons més bonics de la Vall de Lord. Als afores de Sant Llorenç de Morunys hi ha el càmping Morunys, i dins del seu recinte l'alberg Torre del Baró, que es el punt de partida de la sortida d'avui. Des del càmping tenim una bonica vista de la serra de Busa i el poble de Sant Llorenç de Morunys. Sortim del càmping i ens dirigim a l'ermita de Santa Magdalena de les Tragines. 












Per arribar-hi, creuem la carretera i prenem una pista en moderat ascens, creuant boscos de pins i gaudint de les vistes que, a mesura que ens anem enlairant, guanyen en bellesa.
Santa Magdalena es una petita ermita depenent de la parròquia de Sant Sadurní de la Pedra. A la façana de ponent, coronada per un campanar d’espadanya, hi ha la porta d’accés.
Continuem el nostre camí, alternant pista forestal i sender. Anem remuntant la vall del Cardener, flanquejada pels contraforts dels serrats del Verd i del Port del Comte. Passat el mas de Cal Voluntari, a la dreta, en un revolt de la pista, trobem un sender. A través del bosc s'enfila fins un mirador de pedra natural des del que tenim una bona vista del nucli de La Coma i part de la vall. Tornem a la pista i ja sense aturar-nos arribem a les Fonts del Cardener. L'entorn del naixement del Cardener és avui un acollidor espai lúdic, preparat per a que el visitant pugui gaudir d'un dia especial amb la família i amics, equipat amb taules i bancs, barbacoes amb mataguspires, W.C. públics, i pàrquing no vigilat.












Situades a prop del nucli de la Coma, en èpoques de desglaç, aquestes fonts ofereixen un espectacle majestuós. Dolls d'aigua brollen entre les roques, sovint en forma de cascada. Un paratge idíl·lic per passar un dia en família i que ens permet escoltar el murmuri de l’aigua i contemplar les muntanyes que voregen aquest indret, tot plegat envoltats de grans arbres i exuberant vegetació. Un bon lloc per fer un descans i recuperar forces amb un bon esmorzar.
Deixem enrere aquest recinte i prenem un bonic camí, molt ben senyalitzat, i que vorejant el riu, ens durà de tornada al càmping Morunys. Poc després de deixar el recinte de les Fonts del Cardener, arribem al petit nucli de La Coma.
Enlairat en un turó, format per l'església parroquial de Sant Quirze i Santa Julita i unes poques cases amb estrets carrerons que ofereixen racons de gran bellesa.
Seguim pel camí que voreja el riu, passam a prop de la Central Hidroelèctrica, que va ser la fàbrica de La Gafa, la primera fàbrica tèxtil de la província de Lleida. Trobem un encreuament de pistes. Hem de seguir el curs del riu, en direcció a la Font de la Puda, però no podem marxar sense anar a visitar el nucli de la Pedra, que es troba a menys d'un km d'on som en aquests moments. També està enlairat en un turó, cosa que afavoreix que es pugui gaudir de molt bones vistes.  En realitat, aquest nucli de La Pedra està compost per les restes d'un antic castell, l'església parroquial de Sant Serni i unes cases molt antigues força escampades. Una d'aquestes cases està encastada en una monumental roca. Reculem fins a tornar al encreuament i ara sí, continuem seguin el camí fins arribar a la Font de la Puda.




Aquesta és una font d'aigües sulfuroses, amb propietats medicinals. Es reconeixent fàcilment per la forta olor a ous podrits que fan, però el seu efecte beneficiós per la salut ja està ben demostrat. Aquí també hi trobem un espai lúdic molt ben arranjat, amb bancs i bona zona d'esbarjo i de bany, malgrat que un cartell ens adverteix que està prohibit el banys en la piscina, pel perill de relliscar... Però a l'altra banda del camí hi ha el riu, amb fàcil accés i unes petites poues no massa fondes, que conviden a remullar-se una mica. Ja no som massa lluny del càmping Morunys, el lloc d'on hem sortit aquest matí, i on tanquem la ruta d'avui.
Però no podem marxar de la Vall de Lord sense visitar uns parell més de llocs molt emblemàtics de la zona. Baixant cap el poble de Sant Llorenç de Morunys trobem l'ermita de la Santa Creu d'Ollers (o també la Santa Creu dels Ollers, com és denominada a la contrada) és una ermita romànica del segle XI o XII de Vilamantells (municipi de Guixers). I l'antic pont medieval de la Vall-llonga.
El poble de Sant Llorenç de Morunys també es mereix un recorregut, pels seus estrets i antics carrerons i l'església parroquial de Sant Llorenç.
Als afores del poble hi trobem l'ermita de Sant Serni del Grau, i l'inici d'una pista asfaltada que ens aproximarà al Santuari de Lord.





No es pot arribar al santuari amb el cotxe. El deixem en un aparcament, just a sota el penya-segat on es troba el santuari. Però per arribar-hi tan sols hem de recórrer 600 metres per un camí empedrat, en fort ascens, però amb una bona recompensa al nostre esforç en arribar a dalt.
El Santuari de Lord està ubicat en un indret excepcional, dalt d’un penyal, a la coneguda mola de Lord, un tossal aïllat entre cingleres. Des d'aquest lloc tenim espectaculars vistes de la serra de Busa, Rasos de Peguera, Ensija, Serrat del Verd, Port del Comte.... amb la Vall de Lord i el pantà de la Llosa del Cavall als nostres peus.



Un cop acabada la visita al santuari i el seu entorn, baixem fins el lloc on hem deixat els cotxes i ara sí, que donem per finalitzada la sortida d'avui.
Esperem que us hagi agradat i us esperem en la propera.