dijous, 8 de gener del 2015

Castellterçol

El passat dissabte 3 de gener vàrem fer la primera sortida de l'any amb un recorregut per els entorns de Castellterçol, al Moianès.
Aquest municipi d'uns 2.400 habitants està a uns 700 metres d'altitud.
La ruta que hem fet transcorre per el serrat de les Pedres, que també agafa el poble de Granera. De seguida que anem deixant el poble enrere, les vistes començen a ser magnífiques, en tots els sentits.










A la Cova del Penitent, hem parat a esmorzar. Amb aquest nom es coneix un entrant a la cinglera de Salvatges, on segons la tradició s'hi estava un home que podria haver estat anomenat el Penitent. Nosaltres només hem vist una edificació on hi ha el dipòsit d'aigües de la població de la Granera.
Des d'aquest punt, les vistes sobre Montserrat i la Mola i el Montcau son impresionants.
Continuant la ruta, hem pujat fins al cim del serrat de les Pedres, actualment molt ple de vegetació i privat de vistes.
I de tornada hem passat per Sant Julià d'Úixols, una antiga parròquia de Castellterçol. Està situada a uns 4 kilòmetres del poble de Castellterçol.
És de construcció preromànica a l'interior i al costat hi ha una casa que va patir un incendi i està en mal estat. És un lloc molt popular i conegut per els veïns de Castellterçol. 











Tornant a la població hem visitat les restes del seu castell, situat a les afores de la vila, dalt d'un turonet. Actualment s'en conserva el fossar, una part de les muralles de defensa i les restes de l'antiga residència dels senyors, datada del S. XII. Al costat hi ha una masia que es començà a construir en el S XVI. 
El castell és de propietat privada, però es pot visitar. A l'estiu s'hi organitzen concerts i activitats. Actualment s'està recuperant l'ermita del castell.
En una part de la casa s'hi pot fer turisme rural.


I així hem acabat una nova sortida per aquesta comarca natural del Moianès, formada per 10 municipis, que es troba a l'extrem del Bages, Osona i el Vallès Oriental.