dimecres, 14 d’octubre del 2015

Coma d'Or

Magnífica excursió la d'aquest dissabte a la Catalunya Nord. (10 octubre 2015) Feia temps que teníem previst fer una ruta a la zona del departament francès de Ariege, nom que prové del riu que travessa aquesta part del territori. Alguns dels nostres companys del Caminant per Catalunya ens van comentar l'espectacularitat de l'entorn del Cim de la coma d'Or, per la qual cosa vam decidir que abans que el mal temps que sol haver-hi en aquesta zona a la tardor i principis del hivern, realitzar aquesta emblemàtica ruta.










Estem concretament al port de Puymorens, molt a prop de les pistes d'esquí de Porte-Puymorens aquesta zona situada a l'àrea de la regió francesa de Migdia-Pirineus que limita amb Andorra i amb l'alta Cerdanya.
El nostre objectiu d'avui era recórrer la coma d'en Garcia o Engracies com també se la coneix fins aconseguir pujar al pic de coma d'Or desde on hi ha una visió de 360 ​​graus d'aquesta zona, no molt coneguda per l'excursionisme català però molt apreciada per l'excursionisme francès i principalment freqüentada per esquiadors d'esquí de muntanya. La tornada l'hem fet vorejant la serra de les Lloses pel Cortal Rossó.
Hem deixat els nostres vehicles molt a prop del port de Pimorent on encarem ràpidament la coma d'en Garcia a través del sender GR 107 el qual hem abandonat quan hem arribat a l'encreuament en el qual el també conegut com "camí dels bons homes" (GR 107) gira cap la població de l'Hospitalet i nosaltres seguim direcció est.  L'ascens és relativament suau fins a passar al Pic del Tossal Mercader que amb els seus 2.547 metres d'altitud queda a la nostra esquerra.
Arribats a aquest punt abandonem el sender perfectament marcat per apropar-nos a la bassa de Mercader la qual passa completament desapercebuda a causa de que es troba uns metres per sobre del sender, nosaltres en tenir referència del lloc no se'ns ha escapat la visita.
Un cop contemplada aquesta petita bassa el camí segueix cap a una petita comella en forta pujada que dóna pas a una zona herbada molt més planera, al final d'aquesta zona i ara si en forta pujada fins a aconseguir la Portella d'en Garcia a 2.534 mts. En aquest punt hem decidir recuperar forces amb un magnífic esmorzar.










S'obre davant nostre una espectacular vista del Puig de Coma d'Or i del Puigpedrós de Lanos. Ara iniciem un curt descens per passar la portella i de seguida veiem a la nostra dreta l'estany de coma d'Or que visitarem de tornada, vam iniciar novament una forta pujada que ens porta fins al collet a la base del cim de Coma d'Or, aquí vam decidir primer pujar al Tossal del Cortal Rossó que es troba a l'oest del coll i posteriorment pujar al cim del Coma d'Or de 2826 mts.
Des d'aquest punt tenim una vista espectacular tant del Carlit com l'estany de Lanos i ja veiem el camí que farem de tornada a través de la preciosa vall del Cortal Rossó.
Iniciem el descens que ens porta fins a l'estany de Coma d'Or el qual voregem, en aquest punt iniciem un llarg descens sense camí molt marcat, únicament algunes fites ens fan intuir el camí fins arribar al fons de la vall on trobem el Rec del Cortal Rossó, un canal cobert per plaques de formigó que ens condueixen fins a un ample sender que ens permet avançar al llarg d'aquest preciós vall i que ja no deixarem fins arribar als nostres vehicles, a mesura que ens acostem al nostre destí final la vall es va estrenyent fins arribar a una cascada d'aigua, en aquest punt la vall s'eixampla de nou i ja veiem el petit refugi lliure de Cortal Rossó, ja només ens resta vorejar la jaça Gran per arribar novament a l'inici de la ruta amb la visió del poble de Porte en el fons de la vall.


Una excursió fantàstica en què hem gaudit de l'entorn amb un clima poc usual en aquestes dates.
Texte: Josep Mª Baró - Fotos: Julio Santiago