dijous, 24 de setembre del 2015

Vall de Boí

Ruta del romànic i alguna cosa més (Mª Clara Martínez)
Dissabte 19 setembre 2015



Una preciosa ruta per descobrir tots els encants de les esglésies romàniques de la Vall de Boí, gaudir d’espectaculars vistes, descobrir festes i tradicions com la Baixada de les Falles i racons de gran bellesa.
Aquesta es una ruta una mica llarga, uns 18/19km, però fan de molt bon fer, hi ha poc desnivell i la seva bellesa s’ho val.
Comencem el recorregut a Erill la Vall, on havíem quedat amb la Cristina, que ens farà de guia en la primera part d’aquesta sortida.
En aquest poble hi ha l’església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall, on en el seu interior podem admirar el “Davallament d’Erill la Vall”, format per set talles de fusta amb algunes restes de policromia. 











D’Erill ens traslladem a Sant Joan de Boí, per un sender, i també visitem la seva església, perfectament localitzable, donat que està just a l’entrada del poble. Del campanar d’aquesta església cal destacar un parell de punts: és molt baix donat que en un incendi va perdre els tres cossos superiors i està perfectament alineat amb els de Santa Eulàlia d’Erill la Vall i Sant Climent de Taüll. 
Deixem Boí enrere i ens dirigim a Taüll on visitem una de les més conegudes esglésies de la vall; la de Sant Climent. En aquesta pugem fins la part més alta del campanar i gaudim d’espectaculars vistes, i en el seu interior admirem una projecció que ens mostra cóm en tot aquest interior va estar revestida amb decoració policromada; les parets, les naus, l’absis, i les columnes. Una meravella....













El dia es radiant i aprofitem per fer una pausa i recuperar forces amb un bon esmorzar, molt a prop d’aquesta magnífica església.En aquests tres pobles hem gaudit de la companyia de la Cristina, que com a bona coneixedora de la Vall de Boí i del romànic, ens ha fet de guia i ens ha explicat una mica la seva historia.En aquest punt acomiadem a la Cristina i iniciem una segona part, molt diferent del que hem vist fins ara. Reculem fins a Sant Joan de Boí i ara prenem direcció a Durro. A partir d’aquí canviem el romànic per les espectaculars visites sobre la vall que s’obren als nostres ulls a mesura que anem guanyant altura per un sender empedrat i en molts trams envoltats de boix. Arribem a unes grans roques que ens fan de mirador, molt a prop de Durro. Aquest petit poble té un encant molt especial, amb racons i construccions que es mantenen amb tota la seva antiguitat. L’església té adossada una font i l’entrada està porxada. Deixem el poble i ara ens dirigim a l’ermita de Sant Quirc de Durro, també d’origen romànic, i que s’alça airosa al damunt d’un turó. Des d’aquí gaudim de fantàstiques vistes, amb el poble de Barruera just als nostres peus. 











Imponents muntanyes formen la vall per on corren les aigües del riu Noguera de Tor, i els petits pobles de sostres de pissarra donen una bonica nota de color. També aprofitem per parlar en aquest lloc de la tradicional festa de la Baixada de les Falles, donat que en aquest punt encara es conserven les restes del “faro”, foguera on s’encenen les torxes que els joves baixen per la 
muntanya tot creant l’efecte d’una serp de foc.
Iniciem el descens fins a Barruera, per un sender molt ben marcat que passa per un torrent i en el que podem gaudir de racons humits, carregats de molses, amb molt boix i avellaners.
A la arribada a Barruera creuem un dels molts ponts pels que es pot creuar la Noguera de Tor i arribem a l’església de Sant Fèlix, la última del recorregut d’avui. Aquí, a Barruera, donem per finalitzada la ruta d’avui, però hi ha l’opció de tornar a Erill la Vall per un sender que ressegueix el riu, i que forma part de l’anomenada “Ruta de l’Aigua”, ruta de uns 27km, i que comença a Caldes de Boí fins a Pont de Suert. Però aquesta la deixem per un altre dia... 


La d’avui ha sigut una ruta molt complerta. Hem gaudit de la bellesa i la historia dels pobles i les esglésies romàniques, d’espectaculars vistes sobre la vall de Boí, de racons amb molt d’encant i hem conegut algunes tradicions ancestrals de la vall.  Una jornada fantàstica, que recomano per a tots, com sempre, tot Caminant per Catalunya.
Fins a la propera!

Fotos: Mª Clara Martínez i Julio Santiago i Josep Mª Baró