dissabte, 23 d’octubre del 2021

Puig Neulós

EL PUIG NEULÓS (Mª Clara Martínez, dimecres 25 agost 2021)


Avui hem fet una sortida per l’Albera per assolir el cim del Puig Neulós, un cim inclòs al llistat de 100 cims de la FEEC. Però en lloc de fer la ruta més coneguda i tradicional, des de Cantallops i Recasens, ho fem des de França, des de El Pertús.
Fem l'aproximació passant la Jonquera i El Pertús, on just a la sortida del poble, a mà dreta, hi ha la carretera D-71 que fa una circular per Sant Martí i Sant Joan de l'Albère. Són 11 km de pista asfaltada estreta però prou còmode fins el Coll d'Ullat on aparquem. En aquest coll hi ha un xalet refugi, el Chalet de l’Albère, zona de picnic i una font, tot envoltat de grans pins.











Iniciem la caminada a tocar del refugi, envoltats de pins i castanyers, i començant a seguir les marques blanques i vermelles del mític GR-10. El GR10 és la ruta que creua els Pirineus de mar a mar pel vessant nord, des de Banyuls fins a Hendaya. La versió francesa de l'GR11, podríem dir-ne que el seu germà bessó. En total són 882 quilòmetres de recorregut i 51.410m de desnivell positiu acumulat. El primer tram de la caminada la fem per una fantàstica fageda, amb clapes de pins, fins arribar al Puig de les Colladetes, ja a la carena. El cim d’aquest puig està format per unes grans roques a les que no dubtem en enfilar-nos per gaudir de les espectaculars vistes. El Canigó, la plana de l’Alt Empordà amb el castell de Recasens als nostres peus, la badia de Roses... Impressionant.
A partir d’aquí anem continuem amunt, per la carena, seguint una tanca de filat que, des del Tractat del Pirineus al 1659, fa de limit fronterer entre Espanya i França. I també per que no s’escapin les vaques. La vaca de l'Albera, una vaca autòctona que viu al bosc en règim de total llibertat.











Passem pel Roc dels Tres Termes, i uns metres més amunt hi ha un indicador al camí per anar a visitar el pou de neu de Puig Neulós. Cal travessar el filat per una porta. Es troba en perfectes condicions i s'hi pot entrar, sent recomanable portar una llanterna i prenent algunes precaucions bàsiques. Està documentat des de 1767 i a diferència dels pous de glaç, que deixaven glaçar l’aigua a l’exterior i després la emmagatzemaven al pou, aquí tallaven la neu en blocs per portar-la als pous de neu, on la premsaven per convertir-la en gel. Tornem enrere, al camí de la carena, i de seguida culminem el cim del Puig Neulós. Al pic hi ha un monument piramidal, fet de pedres de la zona, dit la Torre d'en Manel. L'original fou construït per Manel Costa a finals del segle XIX, però va ser derruït arran de la instal·lació de l'estació de comunicacions. Més tard hi ha estat restituït.



Les vistes des del cim, si la meteorologia no fa honor al seu nom, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l'Alt Empordà esteses als seus peus fins al mar, el Canigó a una banda, els cims de l'Albera a l'altra i la muntanya
de Requesens a sota mateix. Un bon lloc per esmorzar. Ja refets, continuem el GR-10, fins el Refugi Tanyareda. Aquest és un refugi lliure, en bones condicions i que pot albergar unes dotze persones. Ens trobem en un espai magnífic, envoltats de grans faigs, alguns d’ells monumentals. A partir d’aquí iniciem el retorn. Passem per la Font de la Tanyareda i seguim una pista forestal que ens porta a vorejar el Puig Neulós. Seguim immersos en boscos de monumentals faigs, amb balconades de fantàstiques vistes.











De mica en mica ens anem apropant a on hem aparcat aquest matí. Ja a prop de l’aparcament hi trobem amplies zones amb taules i bancs, molt adequades per descansar de les caminades amb un bon pic nic. I una magnífica font, la Reina de les Fonts, profundament decorada pel pastor Manel, originari d’aquestes contrades. Arribats a l’aparcament, donem per finalitzada la sortida d’avui, que desitgem us hagi agradat, i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

dimecres, 20 d’octubre del 2021

Sallent

Dimarts 17 agost 2021 (Mª Clara Martínez)


Iniciem la caminada al municipi de Sallent, comarca del Bages.
Sallent és una vila d’origen medieval que va créixer a l’entorn de la desapareguda església romànica de Santa Maria. Es va desenvolupar com a vila agrícola i manufacturera. El Llobregat li va oferir una excel·lent font d’energia per desenvolupar importants fàbriques tèxtils al segle XIX, molins fariners, molins polvorers, batans... 



Les mines de sals potàssiques, dels anys 30 del segle XX al sud de la vila, han transformat el paisatge i la població, amb una gran muntanya de sal que presideix l’entorn. Aparquem a la Plaça de Catalunya i prenem direcció a Sant Martí de Serraïma. Passem per davant del Cementiri Municipal i anem caminant per còmodes pistes forestals, en suau pujada i entre camps de cultiu de cereal i algunes vinyes. El paisatge és molt agradable i no tardem en arribar a Sant Martí de Serraïma. Aquesta és una església datada al segle XII, i es fa evident que ha sofert moltes reformes. 











Molt a prop hi ha un gran mas, el mas Santmartí, que va ser una important casa pairal, gairebé autosuficient. Es conserven premsa i molí d’oli i vi, galliners, quadres d’animals, paller, forns... documentat des de 1210 i amb ascendència nobiliària. Aquest és un bon lloc per fer una aturada i esmorzar una mica. El sol comença a picar. Ens tornem a posar en marxa i seguim per bons camins. Hem d’estar alerta, malgrat que hi ha alguns pals indicadors i marques de pintura, hi ha molts encreuaments. En aquests casos el GPS és un bon encert.
Ara posem rumb a Fucimanya. Abans, però, farem un cim molt senzill, el Montcogul. Té una elevació d’uns 590 metres i al seu cim hi ha un pessebre i un llibre per firmar. 


Tornem al camí que seguíem abans de fer el cim i ara comencem a seguir sender per zona més boscosa.  Arribem a un encreuament senyalitzat i fem un anar i tornar fins a Fucimanya, un altre gran mas que té adossada l’ermita de la Mare de Deu de Fucimanya. L'amor i devoció dels veïns ha tingut sempre ben ornat i agençat aquest petit santuari que va comptar com a insigne devot, el sallentí Sant Antoni Maria Claret i Clarà, i que és objecte de la predilecció dels fidels d'un bon sector del Pla de Bages. Uns metres abans de Fucimanya hi ha l’oratori de la Mare de Deu de la Llet, que té molta advocació per a les mares que donen el pit als infants i entre les antigues dides. Just davant de l’oratori hi ha una font, amb taules fetes aprofitant rodes de molí i amb l’ombra de grans plàtans. 











Tornem a l’encreuament que havíem deixat i seguim per un corriolet ben bonic, entre boscos de pins i alzines, fins arribar a un lloc anomenat Roques Albes. Estem al cim d’una cinglera de roca calcària, blanquinosa, i que sembla tallada a pic, amb caiguda del tot vertical. Des d’aquí tenim espectaculars vistes sobre la vall de la Gavarresa, que ens separa de Sant Llorenç del Munt (just davant) i de l’altiplà del Moianès (a llevant). A l’esquerra de tot, el Montseny, i a la dreta, Montserrat. Seguim caminant per la vora de la cinglera durant una estoneta, gaudint de les vistes i el paisatge, fins que ens tornem a endinsar al bosc per corriols. Anem fent algun tram de puja i baixa, amb algun desnivell una mica fort però curt, fins arribar al conjunt monumental amb les restes de l’antic castell de Sallent amb origen al segle X. Formant part del que va ser el recinte sobirà del castell, es troba l’església romànica del segle XI, originàriament dedicada a Sant Esteve i posteriorment també a Sant Sebastià. 











La seva originalitat radica en el fet de ser una de les poques esglésies romàniques de planta circular de Catalunya i destaca per les seves grans dimensions. Des del Turó on s’assenta el Castell, les vistes del pla de Bages i els seus camps fèrtils, el riu Llobregat i la població de Sallent, és realment excepcional.
Ja tan sols ens queda tornar al poble de Sallent, que el tenim a tocar i on ens podem entretenir visitant alguns dels seus elements més característics, com el Pont Vell i l’església parroquial de Santa Maria, i donar un tomb pels seus bonics carrers. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.

Powered by Wikiloc