diumenge, 7 de gener del 2024

Riudaura

Sortida a Riudaura i l'ermita de Sant Joan de la Font a la comarca de la Garrotxa.  Dilluns 26 juny 2023 (Mª Clara Martínez) 

Avui hem decidit fer una sortida fàcil i molt comode per la Garrotxa. Fa molta calor i busquem camins que quedin el més protegits possible del sol, i això ho trobem al petit poble de Riudaura, molt a prop d'Olot. De fet, hi arribem des de la capital de la Garrotxa i podem deixar els cotxes a tocar de l'església. 








El que primer ens crida l'atenció és el conjunt format per l'església de Santa Maria i una gran casa just al costat anomenada el "Monestir" o "l'Abadia" amb una petita torre medieval rodona. Això és tot el que queda de l'antic monestir benedictí, fundat a l'any 852 pel comte Vifred de Besalú. L'església fou consagrada l'any 858. Aprofitem per gaudir dels carrers i places i del poble amb racons de gran bellesa i fotogènics. Un poble que manté la tradició i la cultura ven viva. És el cas del ball del Gambeto que ballen els homes amb un abric llarg fins a mitja cama i barret de copa. Aquest ball d'ona nom a la plaça de l'ajuntament on tradicionalment es balla. Anem deixant el poble amb les seves cases de pedra i carrers estrets i esglaonats. Agafem una pista forestal que ens ha de portar cap a l'ermita. Al cap d'una estona ens desviem una mica del recorregut per veure les antigues instal·lacions d'extracció de gas i de petroli, per sort abandonades. El camí que anem seguint es va empedrar expressament per poder-hi passar els camions de les obres. 








Seguim per un bosc d'alzines i faig fins arribar a l'ermita de Sant Joan de la Font. Llàstima que la font no raja, però és un lloc idíl·lic on val la pena aturar-se a fer un bon esmorzar. És un petit santuari romànic tot i que es desconeix el seu origen. Es tracta d'una pairalia i església juntes en un sol edifici. L’estructura de l’església correspon als inicis del segle XII tot i que es poden veure alguns vestigis d’una construcció anterior. Fins i tot hi ha les romanalles d’un oratori visigòtic (Antoni Noguera). La pica baptismal és de forma cilíndrica en la banda superior i tronco-cònica en la inferior. Va ser descoberta per Antoni Noguera capgirada dintre el recinte del cementiri. L’església manté la nau, l’absis, el frontispici i el campanar de cadireta. Hi veiem uns afegitons, probablement del segle XVIII, per a reforçar l’absis i que són a l’interior de la cabanya de la masoveria. Abans del 1936, la gent hi venerava una imatge petita, amb mantell fins als peus, que sostenia l’Infant damunt del genoll esquerre i amb un llibre a la mà. Mare i Fill lluïen una corona de llirs. Hi ha detalls que fan pensar que el seu origen és del segle XIII.









La tornada l'hem fet pel coll de Macià. Un tram de ruta on podem gaudir de bones vistes al Puigsacalm o els entorns d'Olot com la Canya o les Preses. I per un camí sense gaire esforç tornem cap al poble de Riudaura. Una sortida fantàstica d'uns 8 kilòmetres i que es pot fer en un matí sense cap complicació.