divendres, 30 de desembre del 2016

Alt Gaià

Pontils, Montclar i Santa Perpètua de Gaià (Antoni Llagostera)
El dissabte 3 de desembre de 2016 varem fer, acompanyats per l’amic Domènec Ribes i Mateu, varem fer una excursió magnífica pel Bloc del Gaià, Baixa Segarra, Alt Gaià o Marca del Gaià. Varem fer una excursió singular que sortint del poblet de Pontils ens va portar al cim del Montclar (948 m alt), el tercer cim més important de la zona, on hi ha l’església de Sant Miquel i una panoràmica molt àmplia, i a veure el castell, amb una torre impressionant, i poblet de Santa Perpètua de Gaià, ara feliçment salvada del desastre.I això amb un paisatge de secà, de camps entre muntanyes, de rierols i antigues infraestructures hidrogràfiques. I amb dues llegendes que sempre donen una toc a les excursions, la del cavall de Sant Miquel i de Santa Perpètua.


Una excursió magnífica que hauria de ser una clàssica dins del món excursionista. Sembla estrany que una zona amb tants atractius com els que té aquesta part de Catalunya, el que pròpiament podem nomenar Bloc del Gaià, no sigui més conegut i freqüentat. Tenim un territori verge i a reconèixer i saber valorar.
(fotos Julio Santiago)

dilluns, 26 de desembre del 2016

Viladrau

Sortida a Viladrau el passat dissabte 26 de novembre amb en Josep Mª Baró.
Aprofitant els colors de tardor vàrem plantejar una excursió molt atractiva que transcorre per el Parc Natural del Montseny, amb racons de gran bellesa.
Sens dubte, l'aigua és la protagonista. La riera major primer, ens acompanya durant part de l'excursió tot travessant ponts i palanques de gran bellesa. I desprès en forma de fonts, ja que a la població n'hi ha controlades més de 200. El recorregut també passa per el Mas la Sala on l'any 1594 hi va néixer en Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga, el més gran bandoler de la història.
La part més antiga de la casa correspon al segle XIV, moment en que va ser fortificada i transformada de Domus amb una muralla de tanca i una torre de guaita.També hem visitat l'ermita de la Mare de Déu de l'Erola. És un edifici de planta rectangular de dos aiguavessos. A part de la capella situada al costat sud, també s'hi troba aferrada una casa de pagès. La casa de l'Erola surt documentada des de l'any 1582 i fou construïda com a residència per als ermitants de Sant Segimon.I tot envoltat de faig i roures i uns immensos castanyers, molt peculiars en aquesta zona.
Hem acabat fent una visita al poble de Viladrau, format per un casc antic petit i compacte i que s'obre àmpliament amb torres i xalets enjardinats, molts dels quals són de principis del segle XX. Presideix la vila l'església de Sant Martí.