dijous, 14 de març del 2013

Baumes del Teixidor i la Cau

Interessant excursió aquest passat dissabte 9 de març per la zona de Llaès a Ripoll, on hem visitat tres de les seves baumes i el santuari de la Cau.
El punt de sortida i arribada l'hem fet des de la casa del Teixidor, un conjunt d'edificacions on destaca la magnífica portalada i les arcades de la part baixa del seu davant. Al costat hi ha un pou fet a roca viva.












No gaire lluny d'aquí ja trobem la primera bauma, la del Teixidor. És la més gran i la més coneguda. Té uns 100 metres de llargada i uns 30 metres d'altura en les seves parts més altes. Encara s'hi conserven importants restes de construcció on es veuen diferents estances. Encara es conserva alguna foto  de la Bauma encara habitada. Actualment una part serveix com a recer pel bestiar.


Una mica més amunt hi ha la Baumassa, que no sembla tant important per les edificacions que hi ha, i tot apunta que servia com aixopluc de bestiar.







I la tercera que hem visitat és la de Fleus que s'hi accedeix des de la casa del Burbau (actualment en runes). Aquesta és una de les més grans de la zona i de les úniques que encara conserven el forn en perfecte estat, així com dues piques d'aigua, una d'elles natural.













En un recorregut d'uns 5 kilòmetres hem visitat les tres baumes envoltats de racons inèdits on l'aigua també era la protagonista gràcies a les darreres pluges. Entre les baumes del Teixidor i la Baumeta hi ha el salt del Molinot de la riera de Milany que estava impressionant. I més amunt la riera de Fleus també baixava força alegre.

Seguint la excursió ara cal pujar amunt fins a trobar una pista que ens porta fins a la Mare de Déu de la Cau. Una ermita situada a uns 1.300 metres d'altitud. És una capella petita i senzilla i cada any s'hi celebra un aplec de primavera per no perdre la tradició arrelada als voltants de la serra de Milany.


Només ens queda baixar un altre cop fins a la casa del Teixidor, aixó si, per un indret ben peculiar, per els Pujolets, on hi ha una escala de fusta que ens ajuda a superar un petit tram que seria força difícil de fer.





Una ruta on les màquines de fotografiar no han parat, tot i que per aquesta zona ja hi hem passat altres vegades, almenys per la primera bauma i per la Cau, però valia la pena tornar-hi ara que el programa es veu per tot Catalunya.  Ens han acompanyat un parell de membres del Club Excursionista Ripoll, en Morera i en Simón.