dissabte, 3 de maig del 2008

Costabona

Excursió especial la que hem fet aquest dijous 1 de maig al Costabona (2.465 m). Primer perqué és un cim emblemàtic de la comarca del Ripollès i el primer dos mil en la carena pirenaica partint del mar. I segon perqué amb aquesta sortida celebrem la excursió cent del programa Caminant pel Ripollès. La sortida l'hem fet desde la collada Fonda, accedint-hi amb cotxe per Espinavell. Tot i ser la ruta tradicional del Costabona, ens hem desviat amb la magnífica col.laboració d'en Josep Pastoret, per anar a conèixer les restes i la història de les mines de Costabona. El tungstat de calci, la scheelita o tungstè i també el granat de Perpinyà, que es considerava una pedra sagrada, son alguns dels materials que s'extreien. Llavors ens ha tocat suar de valent tot i que no feia massa bon temps. Hem superat un desnivell d'uns 400 metres i per no passar fred hem continuat muntanya avall.

Els 11 components de la expedició ens hem fet la foto per la part catalana ja que el cantó francès era ple de boira. La baixada ha continuat fins al Coll del Pal on hem coincidit amb el Meridià de París que està, com ens ha recordat en Llagostera, a 2º 20'15'' al est del meridià de Greenwich. L'esmorzar l'hem fet ja a les 12 del migdia buscant un lloc que no molestes l'aire fresquet. Així donçs al costat del refugi de Costabona ens hem atipat i avui no hi ha faltat una mica de cava.

(El video hi està una estoneta a carregar-se però val la pena la espera )

I pel que fa a les anècdotes doncs dir que el troglodita avui ha enterrat els seus ossos desprès d'escoltar dia rere dia que el Costabona era la fi de la seva existència. Fins i tot li hem regalat una llibreta formal (sense grapes) i una esquela. Ell però ens ha sorprès arribant primer al cim. Hem trobat un lavabo molt original per fer les necessitats a la fresca sense embrutar l'entorn i hem passat fred de valent.

I pel que fa als 100 programes simplement ho hem celebrat com a anècdota coincidint amb aquesta muntanya i que realment hem gravat cent excursions a la comarca. Crec però que haurem d'anar rumiant en fer una celebració més sonada i comptant amb la presència de tots i cada un dels caminadors que han fet possible aquests cent programes. Començant per un dels pares de la criatura, l'Enric Colomer o l'únic que ha fet les cent sortides, l'Andreu Pérez, i tot un seguit de noms que ens han ajudat, recolzat o simplement acompanyat. Enhorabona per tots nosaltres !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

diumenge, 27 d’abril del 2008

Coll de Merolla - Maians

Interessant sortida la que hem fet aquest dissabte des del coll de Merolla fins a Maians. Es tracta d'un tram del camí ramader, de la carrerada del Lluçanès. I com que la ocasió demanava un bon ramat, avui erem 17 i el bon pastor no podia ser altre que en Toni Llagostera i per arrodonir-ho el gos era en Crivi. El coll de Merolla era un punt d'unió del camí ramader dels ramats que venien de Ripoll o de la Pobla de Lillet. Els 11 kilòmetres (anada i tornada) passen per les cases de la Cot, l'Espluga i Maians i els plans de l'Espluga o de la Pera.

Hem passat molta calor, hem gaudit de magnífiques vistes i després d'un petit canvi de recorregut, hem aprofitat per visitar una petita cova que hi ha en una bauma on s'hi havia amagat la Mare de Déu de Montgrony en temps difícils.
Hem esmorzat al pla de la Pera tot i que els ramats reposaven més al pla de l'Espluga. I en aquest cas hem deixat les pastures per endrapar un bon entrepà, o la varietat d'embotits per acompanyar la coca de l'andreu. Alguns s'han estimat més una bona remullada, buscar bolets o fins i tot acabar-se les restes de turró dels nadals.
I en l'apartat d'anècdotes comentar que avui hem gaudit de la presència d'un dels cracs mediàtics de la comarca, en Joan Sarria que tot i presentar el Només Esport, ha suat de valent. I l'ha acompanyat el seu cunyat en Robert. L'Agustí ha continuat la seva col.lecció d'ossos i s'ha emocionat amb un parell de cotxes abandonats. Després de molts mesos ha tornat en Busquets amb la seva xocolata i s'ens ha fotut els pinyons de la coca. I els altres els que ja som habituals a les sortides del caminant.

I per celebrar aquest impressionant ramat, que segurament és el rècord del caminant, hem preparat un petit vídeo amb les fotos de la excursió.