diumenge, 5 de març del 2023

Girona

Ruta cultural per Girona (dissabte 17 desembre 2022)
Mª Clara Martínez


Avui hem fet una plàcida caminada per la ciutat de Girona. Venint de La Bisbal, passem el Pont de Pedret i deixem els cotxes en un ampli aparcament a la dreta.
Seguim un petit tram del riu Onyar, fins a trobar el Pont de Sant Feliu. Passem fins l’altra banda on hi ha una de les icones de Girona: la Lleona, Una petita estàtua de pedra al cap de munt de una columna. Una antiga llegenda ens diu que: "No pot ser veí de Girona qui no faci un petó al cul de la lleona", o bé: "Només podràs tornar a Girona si has fet un petó al cul de la lleona" Actualment, per qüestions d’higiene, no hi ha l’escaleta que permetia pujar fins a tocar la lleona i ho fem en la distancia. Davant nostre la Basílica de Sant Feliu, col·legiata originària dels primers temps del cristianisme i documentada des de l'any 882, tot i que l'edifici actual correspon bàsicament a la construcció gòtica del segle XIV. El seu campanar no acabat, es una estampa típica d’aquesta basílica i de tot Girona.
D'allà ens dirigim a Sant Pere de Galligants, que és una antiga abadia benedictina i des de 1857 és la seu a Girona del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Voltem pels jardins John Lennon i ens enfilem a la muralla, per fer un petit recorregut que ens mostra una fantàstica imatge de Sant Pere de Galligants, Sant Feliu i la Catedral, tots tres quasi en primer terme. 











Seguim avançant i per la Plaça dels Jurats, ens endinsem en el call jueu i visitem els Banys Àrabs, singular construcció romànica (s. XII), inspirada en els banys romans, i que durant l’edat mitjana una part dels banys serví, de micvé per la comunitat jueva de la ciutat. Una visita imprescindible. Sortim i ara anem cap a la Catedral, a la que accedim per la seva magnífica escalinata de noranta esglaons. 


La catedral de Girona, dedicada a Santa Maria, és el fruit de diverses èpoques i estils constructius. L'edifici, que s'alça molt per damunt de les construccions veïnes, constitueix juntament amb l'agulla de Sant Feliu un dels símbols més representatius de la ciutat. La primera catedral romànica es va construir entre el segle X i el segle XI sobre el temple romà de Gerunda cristianitzat. Passem pel darrera de la Catedral, i enfilem la Muralla, i la resseguim en tot el seu recorregut, passat per les torres del Telègraf i de Sant Domènec. Les muralles de Girona són el conjunt d'elements defensius (muralles, castells, torres, portals i baluards) que envolten el nucli històric de la ciutat de Girona. Data del segle I, quan els romans van fundar la ciutat de Gerunda, i ha anat experimentant ampliacions i enderrocs al llarg dels segles. 











El recorregut de la muralla acaba en els jardins de la Muralla, a tocar del riu Güell i de la Plaça de Catalunya, on hi ha un antic refugi antiaeri. Un recorregut per la Rambla i el carrer Ciutadans i travessem el riu Onyar pel Pont de Pedra. Ja a l’altra banda i de tornada, fem una mica de ziga-zaga i passem pels ponts de Peixateries Velles i el de Sant Agustí, cosa que ens permet una fantàstica vista de les Cases de l’Onyar, un dels majors atractius de la ciutat de Girona format per centenars de cases suspeses pràcticament sobre el riu formant un enorme rusc desordenat a banda i banda de l'aigua. 











I ja per finalitzar, un tomb per la Plaça de la Llibertat i pel magnífic Parc de la Devesa, que amb les seves 40 ha de superfície el converteix en el parc urbà més extens. El parc compte amb més de 2.500 plàtans, alguns d’ells de quasi 60 metres d’alçada, zones enjardinades i un restaurant. Un lloc idíl·lic. I des d’aquí ens acomiadem del programa, desitjant que us hagi agradat. Us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc