SANT MIQUEL DE FLUVIÀ – PALAU DE SANTA EULÀLIA – SANT MORI
Dissabte 11 desembre 2021 (Mª Clara Martínez)
Caminada per terres de l’Alt Empordà, per camins fàcils i sense cap mena de dificultat. Avui ens hem decidit per fer una circular per enllaçar tres municipis d’aquesta comarca, carregats d'història i plens de racons de gran bellesa. El punt d’inici és Sant Miquel de Fluvià, amb diversos punts d’interès, entre ells el monestir de Sant Miquel de Fluvià, un monument històric del romànic de gran bellesa; el forn romà, un dels més ben conservats de Catalunya, i la capella o ermita de Sant Sebastià, una construcció del segle XVIII.
Ens dirigim al nucli antic del poble on podem admirar l’església de Sant Miquel de Fluvià, temple de l’antic monestir benedictí del segle XI (de les dependències i el claustre del monestir tan sols en queden les restes) i que conserva un imponent campanar d’estil romànic llombard i que al seu interior es conserven els seus capitells romànics originals i la imatge gòtica d’una Mara de Déu d’alabastre policromat. Trobem diversos plafons informatius que ens ajuden a conèixer la seva història. Cal demanar visita guiada a l’Ajuntament per poder veure l’interior del temple i del forn romà. Vist el conjunt, deixem el poble, passem per sota les vies del tren i iniciem el nostre camí per pistes forestals de bon fer, admirant tota la bellesa de la plana al·luvial de l’Alt Empordà, amb el Pirineu de teló de fons.
Anem rumb al petit nucli de Palau, on hi ha la capella de Sant Esteve i l’antic castell dels ardiaques, ja en runes, i alguns grans casalots medievals.b Seguim fent camí, entre granges i camps de cultiu, fins el nucli principal de Palau de Santa Eulàlia, on hi destaca l'església de Santa Eulàlia, una construcció del romànic tardà del segle XIII, així com les cases dels segles XVI i XVIII del seu voltant. Aquí trobem un bon lloc, protegit de la forta tramuntana que bufa avui, per fer una parada i esmorzar una mica.
Ja refets, deixem el poble i seguim creuant amplis camps de conreu, tant típics de la plana empordanesa, fins a trobar i creuar el riu Fluvià. Aquest riu neix a la Garrotxa, al Grau d’Olot, transcorre pels territoris més tancats de la Garrotxa i s’endinsa el la plana de l’Empordà, on discorre sobre materials sedimentaris. El nostre proper objectiu és Sant Mori. L'origen etimològic de Sant Mori prové de l'aglutinació del nom del patró, sant Maurici. L'antic nucli s'originà al voltant del castell de Sant Mori i de la primera església parroquial de Sant Maurici, formant carrerons estrets que s'adaptaren al turó. El poble està format per dos nuclis construïts sobre dos turons veïns, separats uns 300 metres: el nucli antic o també anomenat barri del Castell, i l'extramurs o barri del Puig.
Ens entretenim una bona estona admirant alguns detalls molt antics del poble, com són plaques de carrers molt antigues, carrers porxats, o detalls constructius de l’església. Com a curiositat, aquest poble s’ha vist obligat a silenciar el só de les campanes de 12 de la nit a 8 del matí per ser molestes pels qui venen a llotjar-se... I ja tan sols ens queda tornar a Sant Miquel de Fluvià i tancar el cercle de la ruta d’avui. Una ruta molt entretinguda, carregada de història, i que recomano fer parada amb calma en el petits pobles per gaudir dels monuments històric i de la bellesa dels seus racons. Molt fàcil de fer, per pistes i bons camins, i en la que podem allargar o escurçar el recorregut segons les nostres necessitats. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.
Powered by Wikiloc