dijous, 10 de febrer del 2022

SANT MIQUEL DE FLUVIÀ – PALAU DE SANTA EULÀLIA – SANT MORI
Dissabte 11 desembre 2021 (Mª Clara Martínez)


Caminada per terres de l’Alt Empordà, per camins fàcils i sense cap mena de dificultat. Avui ens hem decidit per fer una circular per enllaçar tres municipis d’aquesta comarca, carregats d'història i plens de racons de gran bellesa. El punt d’inici és Sant Miquel de Fluvià, amb diversos punts d’interès, entre ells el monestir de Sant Miquel de Fluvià, un monument històric del romànic de gran bellesa; el forn romà, un dels més ben conservats de Catalunya, i la capella o ermita de Sant Sebastià, una construcció del segle XVIII.


Ens dirigim al nucli antic del poble on podem admirar l’església de Sant Miquel de Fluvià, temple de l’antic monestir benedictí del segle XI (de les dependències i el claustre del monestir tan sols en queden les restes) i que  conserva un imponent campanar d’estil romànic llombard i que al seu interior es conserven els seus capitells romànics originals i la imatge gòtica d’una Mara de Déu d’alabastre policromat. Trobem diversos plafons informatius que ens ajuden a conèixer la seva història. Cal demanar visita guiada a l’Ajuntament per poder veure l’interior del temple i del forn romà. Vist el conjunt, deixem el poble, passem per sota les vies del tren i iniciem el nostre camí per pistes forestals de bon fer, admirant tota la bellesa de la plana al·luvial de l’Alt Empordà, amb el Pirineu de teló de fons.
Anem rumb al petit nucli de Palau, on hi ha la capella de Sant Esteve i l’antic castell dels ardiaques, ja en runes, i alguns grans casalots medievals.b Seguim fent camí, entre granges i camps de cultiu, fins el nucli principal de Palau de Santa Eulàlia, on hi destaca l'església de Santa Eulàlia, una construcció del romànic tardà del segle XIII, així com les cases dels segles XVI i XVIII del seu voltant. Aquí trobem un bon lloc, protegit de la forta tramuntana que bufa avui, per fer una parada i esmorzar una mica.




Ja refets, deixem el poble i seguim creuant amplis camps de conreu, tant típics de la plana empordanesa, fins a trobar i creuar el riu Fluvià. Aquest riu neix a la Garrotxa, al Grau d’Olot, transcorre pels territoris més tancats de la Garrotxa i s’endinsa el la plana de l’Empordà, on discorre sobre materials sedimentaris. El nostre proper objectiu és Sant Mori. L'origen etimològic de Sant Mori prové de l'aglutinació del nom del patró, sant Maurici. L'antic nucli s'originà al voltant del castell de Sant Mori i de la primera església parroquial de Sant Maurici, formant carrerons estrets que s'adaptaren al turó. El poble està format per dos nuclis construïts sobre dos turons veïns, separats uns 300 metres: el nucli antic o també anomenat barri del Castell, i l'extramurs o barri del Puig.












Ens entretenim una bona estona admirant alguns detalls molt antics del poble, com són plaques de carrers molt antigues, carrers porxats, o detalls constructius de l’església. Com a curiositat, aquest poble s’ha vist obligat a silenciar el só de les campanes de 12 de la nit a 8 del matí per ser molestes pels qui venen a llotjar-se... I ja tan sols ens queda tornar a Sant Miquel de Fluvià i tancar el cercle de la ruta d’avui. Una ruta molt entretinguda, carregada de història, i que recomano fer parada amb calma en el petits pobles per gaudir dels monuments històric i de la bellesa dels seus racons. Molt fàcil de fer, per pistes i bons camins, i en la que podem allargar o escurçar el recorregut segons les nostres necessitats. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

dilluns, 7 de febrer del 2022

Sant Cugat de Gavadons des de Tona

St Miquel de Vilageliu–St Cugat de Gavadons–Collsuspina-Roc de la Guàrdia
Mª Clara Martínez, dijous 2 de desembre de 2021


Fantàstica sortida pels voltants de Tona (comarca d’Osona) i Collsuspina (comarca del Moianès), que ens permet pujar al Turó de Bellver, un dels 100 Cims del catàleg de la FEEC, visitar les ermites romàniques de Sant Miquel de Vilageliu i Sant Cugat de Gavadons i gaudir de les magnífiques vistes des del Roc de la Guàrdia. Podríem iniciar el recorregut a la població de Tona, però ens estalviem un bon tros de recorregut pujant amb els cotxes directament fins a Sant Miquel de Vilageliu. S’hi arriba perfectament per una pista asfaltada. En aquest punt hi trobem el mas de Vilageliu i, una mica apartada, en un camp proper, l’ermita de Sant Miquel de Vilageliu. El mas, o casal de Vilageliu, fou un dels primers nuclis de població, en llatí anomenat "Villa Gerille" consta, junt amb l'església de Sant Miquel, a l'any 948. Fou una fortificació amb categoria de Domus. L’ermita és de la mateixa època. Entorn l'any 1080, en temps d'Hug Dalmau, es renovà l'església, fent-se la capçalera i la nau, i ja en segles posteriors es feren successives modificacions a càrrec dels cavallers de les famílies Oló, Castell i Santa Eugènia.











Aquí deixem els cotxes i comencem a caminar, en direcció a Can Regàs i Sant Cugat de Gavadons. En suau pujada, passem a tocar del mas Güells, molt a prop de les restes de l’antic castell de Güells, del que en queden molt pocs vestigis.
Anem pujant fins a Colldarnau, on apreciem un canvi brusc en la vegetació que ens envolta. Fins aquest punt hem caminat per espectaculars boscos de roures, i ara ens veiem envoltats de pins i alzines al passar de vessant Sud a Vessant Nord. Poc a poc anem guanyant alçada, i les vistes es tornen espectaculars. Can Regàs, ja en terme de Collsuspina, al Moianès, es tracta d'una casa d'època moderna, ja que la documentació que en fa esment és a partir del segle XVIII. Molt a prop es troba indicada la Font de Can Regàs, una font canalitzada per una mànega de plàstic i que es considera el naixement del riu Congost, principal afluent del riu Besòs. El dia a començat amb boires baixes, però en arribar a Sant Cugat de Gavadons comencen a esvair-se i ens permeten gaudir de les fantàstiques vistes que podem abastar des del seu mirador. 


Als 1046 metres d'altitud s'aixeca aquesta església, envoltada per masos antics com Miravalls, Mas Naulart, Bellver, etc. Davant l'actual entrada hi ha dues lloses, una de les quals és una lauda sepulcral amb un escut de la família Miravalls, que recorda la relació d'aquest mas amb l'església. Al costat sud de l'església hi ha un cementiri. Adossada a l’ermita, la Rectoria, i a l’est, en una explanada, el Pedró, lloc que s’utilitzava per fer la benedicció del terme, una Rosa dels Vents i el mirador. Val la pena fer el cim del Turó de Bellver, a tocar de nosaltres i inclòs al catàleg de 100 cims de la FEEC Aquest és un bon lloc per aturar-nos a esmorzar i relaxar-nos amb les vistes. Seguim la ruta posant rumb a Collsuspina. Passem per extenses àrees de conreu, clapes de bosc amb roures i grans i antigues masies. 












El poble de Collsuspina és un poble de creació moderna del camí ral. La primera casa que s'hi va construir va ser l'hostal actual de Can Xarina. Al voltant de Can Xarina es van fer quatre o cinc casetes més al llarg del segle XVI i per al seu servei religiós entre l'any 1592 i el 1600 es va construir una capella a Santa Maria dels Socors, l'actual església parroquial. Creuem el poble i seguim un tram de l’antic Camí Ral, ben indicat i amb plafons explicatius. No tardem en arribar al Mirador del Roc de la Guàrdia, un sortint rocós que ens deixa bocabadats per les vistes que ens ofereix. 











Part de la Plana de Vic amb Tona, Hostalets de Balenyà i Centelles als nostres peus. I un segon mirador amb impressionants vistes al Pirineu. Ja tan sols ens queda baixar fins els cotxes i donar per finalitzada la sortida d’avui. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc