dimarts, 10 de gener del 2012

Baumes Corcades

Baumes Corcades - Centelles 7 de gener de 2012.- Feia temps que l’Andreu volia fer una “via ferrata” (que en italià queda molt bé) i ens hem inclinat per una que tenim bastant a prop, a Centelles. Es tracta de les Baumes Corcades. La via ferrada de les Baumes Corcades és avui una de les més populars de Catalunya i cal dir que el dissabte hi havia molta gent que va venir a demostrar aquest fet. L’equipament d’aquesta via ferrada fou una iniciativa del Centre Excursionista de Centelles amb el patrocini de l’Ajuntament de Centelles i del Consorci de Promoció Turística Portes del Montseny. La via ferrada de les Baumes Corcades inaugurada el 2003, fou ampliat amb el pont nepalí el 2004 i, la darrera variant, la de la Tosquera, fou posada en marxa el 2006. Estàvem, nosaltres vulgars caminadors, davant un bon repte que alguns dels habituals a Caminant per Catalunya, molt previsorament, ja varen declinar. Per anar sobre segur varem contactar amb Pere Serrat, un bon coneixedor de aquesta via ferrada i que ja ens havia acompanyat en algunes sortides de Caminant per Catalunya. Gràcies a ell varem poder comptar amb l’ajuda d’Àngel Gonzalo i de Alfons López, sense el quals, molt segurament, haguéssim patit molt més, i que ens instruïren en l’ús del material de seguretat indispensable per poder fer el recorregut amb les condicions que cal fer-ho.
D’entrada cal assenyalar que la via ferrada de les Baumes Corcades no és una excursió per passavolants. Cal preparació física, una certa pràctica d’escalada, saber utilitzar peus i mans, un nivell mig-alt. No estem davant una via sense riscos, amb passos graduats als que cal enfrontar-s’hi amb responsabilitat i totes les mesures de seguretat. No es tant important la capacitat de caminar, de cames, com la relació entre la força del braços per fer pujar el cos de cadascú. En els desplomats, aquesta relació marca la capacitat de cadascú. La via ferrada de les Baumes Corcades, que consta de quatre trams, està molt ben equipada, amb vies de sortida abans de cada tram, on els que no volien o podien fer-lo, tenien la opció d’un itinerari alternatiu. Malgrat que aquesta vegada la representació femenina fou bastant àmplia (Pilar Guàrdia, Anna Pérez, Vanessa Chueca i Laura Caballero) cal assenyalar que varen fer un extraordinari paper, molt millor que alguns dels homes.
Una de les experiències fortes que permet la via ferrada de les Baumes Corcades és passar un pont nepalí de quasi setanta metres de llarg, a vint metres sobre el terra. No tots varen fer aquesta proesa, però els valents foren Alfons López, Manel Quero, Ramon Busquets, Antoni Llagostera, Anna Pérez i Àngel Gonzalo. El segon tram de les Baumes Corcades suposa un recorregut horitzontal, bastant llarg, que permet gaudir d’unes bones vistes sobre el Montseny i la pla de Centelles, a la part superior del Congost. La variant de la Tosquera i de l’Esperó es qualificat de molt difícil. L’Antoni Llagostera el va intentar i va quedar espectacularment penjat del dissipador. Una mostra clara del nivell de la via i de la persona. En Manolo, acostumat a caminar per les bastides, va superar el pas sense cap dificultat. Una altra dels passos emblemàtics de la via ferrada de les Baumes Corcades és l’escala, amb dos desplomats, que varen fer patir a més d’un, i que foren superats gràcies a l’ajuda dels experts que ens acompanyaven. Una experiència que recomanem realitzar, però sempre amb la deguda atenció als temes de seguretat i de preparació física.
Fotos de Ramon Busquets, en teniu més al Facebook
I per acabar afegir que aquesta sortida ha estat possible gràcies a la col.laboració desinteressada de la botiga Esports Montanyà de Vic que ens ha cedit tot el material necessari així com un guia per ajudarnos a fer més fàcil la excursió. MOLTES GRÀCIES !