dimarts, 14 de febrer del 2017

La Sèquia de Manresa

El passat dilluns 23 de gener vàrem fer una ruta que feia temps que teniem en cartera, la Sèquia de Manresa.
Aquest és un canal de regadiu i alhora d'abastament d'aigua potable que va solucionar el problema de sequera a la ciutat, i encara avui aporta aigua suficient per abastir Manresa i algunes poblacions del voltant.
Una de les peculiaritats és que es va realitzar durant l'edat mitjana i és una de les obres d'enginyeria més importants realitzades a Catalunya durant aquella època.
Amb un recorregut de 26 kilòmetres agafa l'aigua del riu Llobregat a la resclosa dels Manresans, situada a la població de Balsareny. Arriba fins a les portes de la capital del Bages, al parc de l'agulla, on hi ha un llac artificial que fa la funció de dipòsit de reserva d'aigua i alhora de pre-tractament de l'aigua abans de ser potabilitzada.
Tot aquest recorregut el fa amb un desnivell de només 10 metres. Impressionant.












Hi ha moltes opcions de fer aquesta ruta, a mida i gust de cada persona. Es pot fer per trams i sortir de diferents punts. També en bicicleta. Nosaltres hem optat per fer-ho en el sentit invers de l'aigua. És a dir, sortint del parc de l'agulla i acabant a Sallent. Això son uns 18 kilòmetres. Posteriorment hem agafat el cotxe per veure el punt de captació d'aigua a la resclosa.
Un cop en ruta, la sèquia ens ofereix molts elements i atractius durant el seu recorregut. El mateix canal ja és un espectacle on l'aigua ens mostra reflexes tot passant per diferents ambients: camps, arbres, vinyes, antigues edificacions, ponts, aqüeductes ...












I el seu entorn també ens ofereix elements culturals i patrimonials dignes d'admirar: l'ermita i el mas de Sant Iscle, els revolts de Santpedor, el veïnat de Claret amb les esglésies de Santa Maria i Santa Anna de Claret, Santa Magdalena de Bell-lloc ...
Un cop a Sallent hem aprofitat per visitar la mateixa població, el poblat ibèric del Cogulló i l'ermita de Sant Sebastià i les restes del castell de Sallent.
I a Balsareny hem visitat el seu castell.
Com veieu una ruta que ofereix moltes possibilitats i que realment us recomanem que en gaudiu almenys d'algun dels seus trams.