Sortida per la comarca del Ripollès per fer 2 cims poc coneguts però que tenen unes vistes impressionants: el Puig Agudes i el Puig Sistra.
(Antoni Llagostera, dilluns 29 juliol 2024)
Ens situem en terme de Molló, a la Collada Fonda. Es tracta d'un punt molt concorregut ja que és el punt d'inici de moltes excursions com el Costabona. S'hi arriba per una pista forestal des del nucli d'Espinavell a Molló. De fet ja vàrem fer una sortida similar per la zona, però al trobar-nos amb la boira vàrem variar el recorregut deixant els dos cims per un altre dia amb bona visibilitat. És un recorregut agradable i no massa llarg,
amb uns desnivells molt ajustats. La ruta passa per pistes forestals, camins i
un tram de pista asfaltada, la majoria marcades i sense cap dificultat
rellevant.
Sortim doncs des de la collada Fonda i seguint la carena anem a buscar el primer objectiu, el Puig Sistra situat a 1.990 metres d'alçada. El trobem a 2 kilòmetres del punt de sortida. El nom apuntat en un roc ens certiica que hem fet el cim. Es tracta d'un puig modest però amb molt bones vistes. Seguim la ruta ara de baixada per anar a buscar el coll de Lliens. Es tracta d'un punt molt interessant ja que per aquí hi passava l'antic camí traginer que comunicava Molló i Setcases des del segle XII. També hi passava, provinent de Llanars el camí ral del Conflent, un dels menys coneguts de la comarca que unia per exemple, el monestir benedictí de Sant Pere de Camprodon amb una de les seves possessions al Conflent, al poble de Pi. I actualment també hi passa el GR 11. Seguim el filat pel bestiar que separa en aquest tram els termes de Llanars i Setcases.
Les vistes ens van acompanyant a banda i banda i com no el bestiar que pastura tranquil·lament. Per acostar-nos al següent cim cal pujar de nou que amb la calor es fa suar una mica. Des del punt de sortida hem de fer 5 kilòmetres fins al cim. Ens trobem al Puig Agudes, a 1.976 metres. També és conegut com a cim del Bac. Estem davant un ampli cim, amb dos monticles.
L’oficial té un vèrtex geodèsic. També hi ha a prop un vivac on ens podem
refugiar una mica, si volem o necessitem. Estem davant un trifini, ja que és la unió del
termes municipals Setcases, Vilallonga de Ter i Llanars. Aquest cim està inclòs en el Repte dels
100 cims de la Federació d'Entitats Excursionistes de
Catalunya (FEEC). La vista és magnífica a 360º. Veiem l'alta Garrotxa, l'alt Empordà i fins i tot el Rosselló i la seva costa marítima. El impressionant Canigó o el Costabona. Tota la zona de Vallter amb el Bastiments o el Pic de l'Infern entre d'altres. O la Serra Cavallera i el Taga. Una meravella per als nostres ulls.
Un com hem gaudit de les vistes seguim amb la curiositat de que en aquest cim, entrant al vessant de Llanars, s'hi va estavellar un avió a finals de juliol del 1944. Hi podem veure una placa commemorativa. Es tractava d'un avió petit, bimotor, de l'exèrcit nord-americà i que formava part de la força americana quan participava en els preparatius del desembarcament de Provença (15 agost 1.944) entre Toló i Cannes. L'avió havia sortit d'una base italiana de Sardenya amb la missió d'atacar objectius militars a la zona de Cannes. L'avió va ser tocat per l'artilleria anti-aéria alemanya i havia agafat camí cap a Espanya. Es va encendre sobrevolant França i no va poder superar les muntanyes pirinenques, estavellant-se a prop del Puig de les Agudes. Els dos pilots van morir a conseqüència de les ferides i cremades sofertes. Em fet aquesta sortida per aquestes dates de juliol, coincidint que fa 80 anys de l'accident. Recordats els fets hem de fer el camí de tornada gairebé paral·lel al que hem fet de pujada, trepitjant camps de pastura i tornant a gaudir de les vistes. Durant tota l’excursió, un fet ben evident,
hem marxat per terreny de pastura estival. Estem en una zona privilegiada en aquesta
sentit. Una pista de molt bon fer ens va guiant mentre passem per el Pla de Lliens i ens anem acostant al final de la ruta. En total son uns 11 kilòmetres de molt bon fer i un desnivell de 380 metres.