dissabte, 6 de desembre del 2014

Ruta dels Molins i de Sant Marc

Sortida per la comarca d'Osona aquest passat dimarts 2 de desembre. Hem fet la ruta dels Molins que enllaça les poblacions de Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta, seguint el torrent de Sant Martí.
La sortida l'hem fet des d'un dels extrems de la ciutat de Vic, passant per un bonic passeig al costat de la carretera i passant per l'ermita de Sant Llatzer.
Un cop a Calldetenes hem gaudit de l'esglèsia dedicada a la Mare de Déu de la Mercé. És un edifici de construcció senzilla on destaca sobretot el campanar, que és un dels elements significatius del poble.











Sortint del municipi, de seguida entrem a la ruta dels molins fariners, molt ben idicada i acompanyada amb explicacions i fins i tot amb la possiblitat d'ampliar informació amb els codis QR. El primer molí que trobem és el del Pujol que ja fa més de 100 anys que no funciona.
El camí segueix el curs de la riera en sentit ascendent. Hi anem trobant ponts i passos que permeten observar al llarg de gairebé 3 km tot un seguit de canals i recs, basses, rescloses, fonts, "cadiretes" i els molins, tots ells elements d'arquitectura hidràulica que permetien aprofitar tot el cabal d'aigua del torrent. Anem trobant més molins, com el de la Frontera, de Rosanes o Altarriba més cap al final.
Més o menys a mig recorregut, s'arriba al Molí de la Calvaria. El més interessant de tots. La seva antiguitat es remunta al segle XI i està documentat des del segle XIV. El molí està reconstruït i es pot veure el seu funcionament, i a l'interior hi ha el museu del blat. En Josep Mª Albó és el guía del molí, que molt amablement ens ha explicat tot el que hi ha. Realment val la pena fer-hi una visita, també pensat per escoles. Segons ens ha explicat ara s'està fent una zona nova on hi haurà un forn de pa i així poder fer tot el procés d'el·laboració. Anomenat com els nous obradors del forn Cal Mossèn, està orientat a recuperar l'essència del pa, a fomentar les relacions humanes i la cultura entorn del blat, la farina i la panificació.










A tocar del molí hi trobem l'església de Sant Martí de Riudeperes, documentada el 1050 i que ja va ser restaurada en època romànica. Cal destacar-ne el capitell i el fragment d'arquivolta de la portada del segle XII.
Tornant a recuperar el  torrent, continuem la ruta per més resclosses i restes de molins com el d'Altarriba i moltes fonts. També anem trobant cases molt antigues. La d'Altarriba per exemple, és documentada des de 1175 i destruïda durant la guerra de Successió. Es va reedificar a finals del S XIX. Fa molts anys que es dedica a l'activitat agrícola i ramadera.
Entrem ja a Sant Julià de Vilatorta on continuem amb les fonts com a protagonistes. La d'en Pep, o la del Cargol entre d'altres. La més emblemàtica potser és la de les 7 fonts, situada al parc que porta el mateix nom. És un lloc molt freqüentat, sobretot a l'estiu, on hi ha zona de pícnic, parc infantil i bar-restaurant. S'anomena les 7 fonts pels set dolls d'aigua que hi ha a l'entrada del parc.










A partir d'aquí tornem cap al punt de sortida, sense gairebé entrar al centre de Sant Julià de Vilatorta. Ho fem sortint per el polígon industrial de la Quintana per enllaçar amb la ruta de Sant Marc. Deixem els molins i l'aigua i comencem a gaudir d'explèndides vistes de la plana de Vic. Passem per cases pairals importants com el Tei, la Sauleda o l'Aimeric per arribar al Turó de Sant Marc, on hi ha l'ermita. La capella és documentada des de 1530 i ha patit diverses reformes. És àmplia i està ben cuidada, però no conserva cap element antic.
Com hem dit, les vistes son explèndides, un dels miradors més privilegiats de la plana. Des d'aquest punt només ens cal baixar cap a Calldetenes, punt final de la ruta d'avui.














dilluns, 1 de desembre del 2014

Turó de l'Home i les Agudes

Dissabte 22 novembre 2014

Avui hem fet una de les excursions clàssiques de l'excursionisme català, al Massís del Montseny, sortint de l'àrea de Santa Fe del Montseny i seguint la riera de Passavets. Hem arribat a la font del mateix nom, punt d'inici de l'ascensió cap al Turó de l'Home, travessant la "Fageda Gran", una espectacular fageda de grans dimensions i una de les més espectaculars de Catalunya. Ja a la part més alta de la fageda hem pogut admirar l'avetada que contrasta amb el verd intens dels avets amb els ja gairebé nuus faig. També ens hem desviat uns metres per apropar-nos al "Pou del Compte", que aquest any passat ha estat restaurat i arranjat per la diputació.











Amb poca estona ja hem arribat al coll Pregon que és la base del Turó del Home que ja el tenim a només 100 mts de desnivell, en aquest cim un dels objectius de la excursió d'avui de 1708 mts hem donat compte dels diferent refrigeris que hem compartit entre tots. Tot seguit hem seguit la carena del "Serrat dels Pous" vorejant el puig de Sacarbassa arribem al "collet de les Agudes" Des d'aquest punt ja tenim al nostre abast el segon objectiu d'avui "Les Agudes" amb els seus 1706 mts és la segona muntanya més alta del massís.










Ara ja comencem el descens que ho farem per la vessant del la font del Briançó fins a arribar de nou a la font del Passavets i d'aqui torna a Santa Fe però no sense abans visitar el Pantà el qual voregem completament abans d'arribar a on hem deixat els nostres vehicles, comença a ploure just en finalitzar la excursió de manera que podem dir que la naturalesa ens ha deixat fer tot el recorregut tranquil·lament.
Josep Maria Baró (texte) - Ramon Busquets (fotos)