Sortida al Baix Maestrat per fer un parell de programes el passat 15 i 16 de desembre de 2023. En concret per visitar les poblacions de Sant Mateu i de Traiguera. El Baix Maestrat és una comarca del nord del País Valencià amb capital a Vinaròs. Limita amb Catalunya per la comarca del Montsià a terres de l'Ebre. Totes dues poblacions tenen una interessant història i un patrimoni digne de visitar i explorar.
La primera població que visitàvem era Sant Mateu fent un reccorregut per els seus carrers i places, les seves muralles i portats. Si comencem per la oficina de turisme hi podem veure un antic forn medieval molt interessant, documentat des del 1.386. També podem veure el Palau Borrull, un dels conjunts més importants del gòtic civil valencià també conegut com a l'Audiència. A la plaça Major hi conflueixen fins a 7 carrers i està envoltada de d'uns porxos amb pòrtic format per columnes de carreu. Fou ideada des del segle XIII per acollir el mercat setmanal i des de sempre ha estat el centre neuràlgic de la vida social de la localitat. A la mateixa plaça també hi ha la font de l'Àngel que ja es cita l'any 1.373 tot i que la composició actual és posterior, del segle XVI i principis del XVII.
L'església de Sant Mateu recull elements de tots els estils arquitectònics des del segle XIII fins a finals del XVIII. Les parts més destacades son la portalada romànica i dos trams de nau de la primitiva església de reconquesta del segle XIII, l'àbsis i la nau gòtica inacabada dels segle XIV i XV entre d'altres. A la població també hi trobem l'església de Sant Pere on hi destaca un retaule medieval de pedra dedicat a Sant Pere i Sant Pau del segle XIV. A la part exterior del poble encara hi ha un tram de muralla de 260 metres dels 1.600 que havia tingut de perímetre. Es tracta del segon recinte emmurallat ja que va substituir-ne un de més antic dels segle XIII. Dels 8 portals d'accés d'en conserven un parell com el Portal de Morella o la Torre de Cantacorps. Si volem visitar a fons la població encara hi podem trobar més punts interessants però nosaltres com que hem volgut caminar una mica més hem sortit del centre per visitar el Santuari de la Mare de Déu dels Àngels situat a 3 kilòmetres del casc urbà, al cim d'un turó. Per arribar-hi gaudim de bones vistes i d'espais agrícoles on predominen les oliveres, algunes d'elles mil·lenàries.
El Santuari és un interessant conjunt arquitectònic datat dels segles XVI al XVIII compost per l'església, l'hostatgeria, el mirador, el pou i altres construccions annexes. Val la pena pujar-hi i gaudir de tots aquests espais.
El segon dia de ruta el vàrem dedicar a Traiguera. Aquí també podem descobrir un ample llegat històric que es remunta fins a més enllà de l'edat mitjana i l'època romana i és que Traiguera es troba en una cruïlla de camins de l'antiga Via Augusta. Si comencem per l'ajuntament cal dir que es tracta d'una edificació històrica, anomenat popularment la Sala de la Vila que acull el saló plenari, la sala de reunions i deliberacions dels jurats i Consell de Traiguera i tres convocatòries a Corts del Regne de València. A la façana hi podem veure un finestral gòtic interessant. I a les seves dependències hi trobem l'antiga presó medieval. Presideix el poble l'església de l'Assumpció que té els seus orígens en els segles XVI-XVII. És un edifici inacabat d'estil renaixentista construït sobre una edificació gòtica anterior, avui en dia desapareguda. El campanar és de planta octogonal. Cal visitar el museu parroquial situat en una de les sagristies. Hi podem veure peçes d'un valor artístic excepcional com creus processionals o talles de pedra, capitells gòtics, monedes romanes, ceràmica ... També cal vistar la capella de Sant Jaume i la Capella font de Sant Vicenç. I com a Sant Mateu també hi ha restes de muralles i portals. Es conserven restes de llenços de muralla medieval i un portal que tanca el recinte emmurallat. És la única mostra de la muralla que envoltava la població a l'Edat Mitjana. També es va iniciar una segona muralla que no es va acabar. Actualment moltes de les restes de les fortificacions s'han integrat en el paisatge urbà de la vila i el seu entorn.
I per acabar la sortida i buscant algun punt interessant al seu entorn com en el cas de Sant Mateu, a Traiguera ens podem acostar fins al Reial Santuari Font de la Salut. Es tracta del vestigi del pas per la població de les ordres de Montesa i els Hospitalaris. Té el seu origen al segle XIV, però té el seu període de màxima esplendor al segle XVI. És únic amb la categoria de Reial de la província, concedida per Carles V durant l'any 1542. Hi ha un conjunt d'edificacions que corresponen bàsicament al segle XVI amb diverses transformacions del tempre gòtic. Al centre del conjunt hi ha el temple, a la dreta hi trobem un pou i la font del Miracle i la cuina medieval. També hi ha una hostatgeria, l'antiga casa dels Capellans i les restes d'un antic i inacabat palau. Precedint l'entrada del temple se situa un pòrtic renaixentista de 1588. L'espedanya és l'element més emblemàtic de l'ermitori medieval, construïda l'any 1439.
Com veieu dues poblacions amb característiques similars, amb molta història i patrimoni per veure i amb dos Santuaris que poden completar les visites que nosaltres vàrem aprofitar per fer amb un parell de dies i així gravar dos programes.