dijous, 21 de febrer del 2019

Sentmenat - Castellet de Guanta

Bonica sortida per els entorns de Sentmenat a la comarca del Vallès Occidental el passat dissabte 12 de gener.
Sortin de la urbanització de Can Vinyals, on podem deixar el cotxe, el primer que hem de fer és aprofitar per visitar el dolmen de Serra Cavallera. 











Un monument megalític que pertany al neolític, destinat segurament a funcions funeràries. Un cop visitat, tornem on hem deixat els cotxes i seguim una pista. Al cap d'una estona la deixem i ens endinsem en un corriol a la dreta. 



Trobem un antic forn de calç que ens permet tenir una idea de com ho feien per fer calç aprofitant la llenya de la zona. 
Seguim fins a trobar una riera per seguir el seu recorregut per un camí paral·lel. Anem fent pujades i baixades per guanyar desnivells mentre gaudim de la poca aigua que baixa. Al cap d'una estona arribem al salt de Motllor amb una caiguda espectacular. Llàstima que baixa poca aigua.
A través d'unes escales accedim a la font dels Llorers i just al costat la font de la Fagina. Un zona amb taules per fer una aturada, nosaltres hi hem esmorzat.


La tornada l'hem fet per una petita pista més cómode fins a la casa de Can Motllor de Dalt. Recuperem un tram del camí que hem fet abans i ens desviem per una pista ampla molt transitada, sobretot per bicicletes i algun cotxe.











Ens ha de portar fins al Castellet de Guanta. Una masia del segle XIII. Un edifici rectangular de dos plantes amb una torre que podia haver set una torre de guaita antigament. Un edifici que ha estat molt modificat. No hem de confondre amb el castell de Guanta que està situat dalt del cim del turó del Corb i del que en queden molt poques restes. Hi trobem també un restaurant molt acollidor.
Seguim un tram més amunt per veure la font de les Muretes on també hi ha uns gorgs i salts d'aigua.
Tornem enrere de nou cap al Castellet i recuperem la vista del Salt de Guanta. Aquests si que és d'una alçada considerable degut al tall de la roca formant un salt d'uns 40 metres d'alçada. Malauradament també l'hem trobat amb molt poca aigua. Tot i així el camí que seguim tot seguit va a passar just per sota el salt. Des de baix és espectacular també.



Molt a prop hi ha la cova de la Princesa i les coves del Comte Borrel. Accedim a aquestes últimes amb molta precaució ja que l'accés és delicat i s'ha de fer amb una corda. La llegenda diu que el comte s'hi va amagat després de perdre la batalla de Matabous. Sembla que no li va servir de gaire ja que els moros el van trobar i li van tallar el cap.











Seguim riera avall i encara ens queden alguns atractius abans d'acabar la sortida. Primer trobem la font de Bou, un espai que també compta amb una àrea de pícnic. Hi trobem dues fonts, l'antiga que ja no hi raja aigua i la nova, on l'aigua surt d'un tub i és abundant.
I anem baixant cap a l'aqüeducte de Can Senosa que servia per passar-hi l'aigua cap al molí fariner que hi havia a la masia homònima.
Ara si només ens queda poc més d'un kilòmetre per recuperar els cotxes.
Una agradable sortida d'uns 12 kilómetres amb un desnivell acumulat de 600 metres.