diumenge, 22 de febrer del 2009

El Baell - Campdevànol

Una bonica i senzilla excursió hem fet aquest dissabte per el baix ripollès. Es tracta d'enllaçar les poblacions de Campelles i Campdevànol, que tot i fer uns 12 kilòmetres, no trobem excessius desnivells i el camí moltes estones planeja. La sortida es fa des de el Baell i en gran part seguim la ruta de Itnerànnia, i un tram del GR 3 ve de Castellar de N'Hug. Els primers kilòmetres son per gaudir de les vistes del pirineu, el Puigmal, els Torreneules ... També tenim una vista de la serra de Sant Amand en primer terme i al darrere anem deixant el poble de Campelles.
La neu continua fent-nos companyia en algun tram encara que poca estona. Per travessar cap a la serra de Montgrony només ho podem fer per el coll de Malpas del Corb.
Curiosament passem una part de terme de Ribes de Freser abans d'entrar a Campdevànol. En aquest punt passem per la collada de Grats, una cruïlla de camins amb molta història. Nosaltres hem de trencar a l'esquerra i acostar-nos al pla de Pruners. Un bon lloc per esmorzar i gaudir novament de les vistes. En aquest cas el Pedraforca.
Als nostres peus ja tenim Sant Pere d'Aüira, ens separen 30 minuts de baixada. Aquest tram ja l'hem fet en algun altre programa del Caminant pel Ripollès. Tot i així val la pena parar una estona a Sant Pere i gaudir d'aquesta església romànica coneguda des de l'any 1150.
Encara ens queden un parell d'hores fins a Campdevànol. Hem de passar per el coll de la Batalla, el collet de les Fontetes i el de l'Euga seguint les marques grogues. A la part final s'ha de visitar les restes de l'Església de Sant Cristòfol, l'Antiga, datada del 888, on s'entreveu com era ja que es conserva una mica la base amb quatre pedres. Aquesta era la primera església parroquial. La casa de Puigcorbé ens deixa al barri de Vista Alegre. Només ens queda pujar fins al cementiri on toquem amb les mans la població i al darrere tenim també l'església de Sant Cristòfol que consta d'una nau rectangular i capelles laterals, un petit campanar de base quadrada i rectoria adossada tot i que està en mal estat. I amb 5 minutets més baixem fins al centre de Campdevànol.

Una excursió bastant fàcil, però que necessitarem unes 5 horetes per fer-la amb calma.
I avui, si us fixeu a la foto de grup, ens ha acompanat en Josep Maria Colomer que es coneix el territori pam a pam, i no ha vingut cap crak mediàtic però almenys ens ha acompanyat la Cristina que feia dies que no apareixia.
Això si, hem trobat a faltar el vi chueca, el cafè colomer, el turró busquets i les llagosterades.
I el ranquing es posa emocionant !