dimecres, 13 d’octubre del 2021

Riera d'Ogassa

Collet de Fullosa  – Riera d’Ogassa –  Monument a Xirinacs –  Vidabona             Mª Clara Martínez (28 juliol 2021)

Una fantàstica ruta pel municipi d’Ogassa, descobrint racons meravellosos de la seva riera, vistes impressionants de la Serra Cavallera i Serra de Sant Amand i molta historia. Cal tenir en compte el seu desnivell de més de 800, una mica trenca-cames, i que les fonts són seques. El punt d’inici és el collet de Fullosa, que s’hi arriba pel camí de Ribamala a Coll de Jou. La pista no és asfaltada, tan sols en petits trams, però apta per a qualsevol vehicle, amb calma. Aquí deixem els cotxes i comencem a caminar. Ens dirigim a la masia de El Negre, però no per la pista, per un sender molt bonic que fa drecera.

El Negre és un alberg rural i centre dinamitzador del senderisme cultural ubicat en un mas del s. XIV. El mas s'ha rehabilitat com a alberg del Camí i com a centre formatiu i d'activitats per a joves i grans. Forma part de El Camí de Vidabona, una ruta que es pot fer pel seu atractiu paisatge, la seva rica natura, i també com un camí iniciàtic que simbolitza el camí a la plenitud individual i col·lectiva.








Just darrera el mas hi ha un desviament, senyalitzat com a Camí del Cingle, que ens porta a veure els primers gorgs de la riera d’Ogassa. Cal anar i tornar a la casa. Prenem direcció Nord, pel Camí d’Ogassa, senyalitzat i ben fresat, passem per un bonic mirador de Serra Cavallera i per una gran balma, fins a retrobar la riera d’Ogassa, que anirem seguint, amunt i gaudint de precioses raconades, trams engorjats i fantàstics salts. 








És un constant sortir del camí per anar a veure els salts, però val la pena. Finalment creuem el Torrent de la Font del Freixe i la riera d’Ogassa, alhora que el camí gira a la dreta i es comença a enfilar de valent pel Bac de la Tuta, fins arribar a la pista. Primera pujada forta. Aquí fem l’aturada per esmorzar i agafar forces per continuar. Passem pel mas de La Tuta i pugem al mirador del Puig de l’Àliga, des d’on tenim unes espectaculars vistes de la vall del Ter, serra Cavallera, Sant Amand...

Baixem del mirador i ens dirigim als Plans de cal Pegot, on hi ha el Monument a Josep Maria Xirinacs, que va ser trobat mort en aquest lloc el 11 d’agost de 2007. És un bloc de granit que conté una X accentuada, símbol dels homes rectes i bons. Baixem fins a les runes de cal Pegot i encara una mica més, fins el Torrent de la Coma Pregona. I ja tenim servit un segon tram de camí que s’enfila de valent, fins el Pla de Toro. Anem en direcció de Santa Maria de Vidabona. Abans d’arribar-hi passem per un faig monumental i el Pas dels Maquis.








El primer document de l’existència de l’església de Vidabona és de l’any 890. Va ser parròquia rural, fins que al segle XVIII esdevé Santuari Marià. Fins al 1936 estava obert al culte, i tenia un aplec molt conegut. Va quedar abandonat després de 1939 i s'enrunà la seva volta i façana sud al 1969 quan li va caure un llamp que va esquerdar les parets. És a l'actualitat està enrunat i és de difícil recuperació. Arribats al Collet de Vidabona iniciem el descens, en fort desnivell, que ens porta a tornar a salvar el Torrent de la Coma Pregona, amb la conseqüent remuntada a continuació. Tercera pujada forta. Voregem el mas de cal Baiato, planegem una estona, i en arribar a la Font de Fullosa, ens enfilem per un curt tram de camí, fent ziga-zagues, fins la pista, molt a prop d’on tenim els cotxes. Aquest darrer tram de forta pujada el podem evitar si a la font seguim la pista a la dreta. Ens porta al mas i de dret als cotxes, i és més planer. Una sortida molt bonica, pels gorgs i salts d’aigua, per les vistes, i pels racons carregats d'història que hem anat trobant. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, tot Caminant per Catalunya.


Powered by Wikiloc