dijous, 29 de juliol del 2021

Matamala - Ripoll

Camí ral de la riera de Les Llosses, dilluns 17 maig 2021 - Antoni Llagostera

Sortida per la comarca del Ripollès entre les poblacions de Les Llosses i Ripoll. El municipi de Les Llosses és el més extens de la comarca però té la particularitat de no tenir nucli urbà, i les cases i masies es troben disperses en tot el terme municipal, agrupats en 8 veïnats que es corresponen amb les antigues parròquies. Nosaltres en concret sortim del nucli de Matamala que és presidit per l'església de Santa Maria sobre un petit turó. És d'origen romànic, ampliada i retocada totalment a partir del segle XVII. Just al costat del temple hi ha l'antiga rectoria i hi tenim una molt bona vista. 







Comencem a caminant baixant cap a la plaça i agafem un sender amb les marques d'Itinerannia qe ens porten a passar a tocar de l'antiga casa del Bach i pujem una mica. De seguida s'ens obre el Pla de Capdevila, un paratge fantàstic. Ens desviem una mica de la ruta a mà esquerra per acostar-nos a la gran casa de Capdevila on abans d'arribar-hi trobem l'església de Santa Maria de Les Llosses. El Mas Capdevila és del segles XVIII i mitjans del XIX. I l'església està adossada a l'antiga rectoria. D'estil romànic-barroc, és d'una sola nau coberta amb volta de canò i capçada per un absis semicircular. Sobresurt un campanar de torre amb finestres geminades. Tornem enrere per recuperar el camí acabant de travessar els plans de Capdevila i coincidint un petit tram amb el camí ramader. De seguida ens trobem una altre gran mas, el de les Selles datat de l'any 1746. Seguim direcció Ripoll mentre anem trobant algun ramat que pastura. 








Passem a tocar de la Ferreria, un edifici que havia servit tant d'ajuntament com d'hostal. Comencem a trobar la riera de Les Llosses i enfilem cap a Can Dachs, una altre gran casa de la zona, avui convertida en restaurant. Un bon lloc per descansar i esmorzar una mica. Seguin ara per una pista que ens porta cap al Cremat i la carretera que ens portaria a Sovelles, un altre dels nuclis de Les Llosses. Tornem a coincidir amb la riera on s'hi afegeix també la riera del Grau que baixa de Sovelles amb colors idílics i racons meravellosos. Però nosaltres tornem a deixar un moment el camí principal per pujar fins a la Penya del Roquer. Hem de fer una petita ascensió amb una mica de grimpada al final. Val la pena pujar-hi ja que passant per la carretera de Ripoll a Berga, no passa desapercebuda. Hi trobem les restes del que havia estat l'ermita de San Salvador de Baborers i una cisterna. Al cim s'ens obren vistes on podem veure que és una població disseminada amb masies escampades arreu.


Tornem a baixar amb molt de compte per recuperar el camí i passant per una altra masia tradicional, Ca les Viudes. Anem avançant gaudint cada vegada més de la riera de Les Llosses i alhora també patint ja que l'hem de travessar més d'una vegada i seguir que ens mullem els peus.  Trobem també la resclosa i el Molí d'en Coll. Per fi trobem petits gorgs amb fantàstiques cascades i colors magnífics. 








Es tracta del gorg de la Franquesa on no hi falten les llegendes. Predominen les fagedes però també algun plananer com els que hi ha a la font del Toll. I més aigua, la riera de la Tolosa s'afegeix a la ruta. A la recta final de la excursió encara trobem el gorg del Castellot i arribem ja a Can Villaura, a tocar de la carretera C-17 a 2 kilòmetres de Ripoll. Cal preveure doncs un segon cotxe per anar al punt de sortida si hi hem anat amb vehicle. Part d'aquest camí s'ha recuperat gràcies a la resenyalització que ha fet el Club Excursionista Ripoll i així podem gaudir d'aquest espai tant interessant.