diumenge, 6 de juliol del 2014

Camí Ramader

El passat diumenge 22 de juny vàrem completar el darrer tram del camí ramader que enllaça el Lluçanès i el Ripollès, acompanyats de la família Picas i el seu ramat. Aquesta tercera etapa culminava l'arribada al pla d'Anyella després que els dies 17 i 18 de maig, les ovelles anessin des de Santa Eulàlia de Puig-oriol fins a Montgrony.



Així, de bon matí en vem acostar cap a Montgrony, amb el bus, i ens vem acostar a peu a la pleta de l'Avet, on el ramat ha passat aquests dies.
De seguida va arribar en Joan i tot el seguici, aquest any unes 60 persones, entre amics, família i nosaltres, que en aquest cas anàvem amb el grup del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, que juntament amb la Universitat de Vic i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat fa uns anys que volen recuperar aquesta tradició.
Aquests any també hi havia un equip de TV3 gravant per un programa nou que s'emetrà a partir de la tardor, amb la presentació d'en Roger de Gràcia.
El recorregut va ser d'uns 14 kilòmetres, recuperant el camí per la carena fins al coll de la Creueta i el Pla d'Anyella. 1200 ovelles seguien les ordres del pastor i a la Creueta s'hi van afegir 400 més que venien de la Pobla.
Juntament amb algun altre ramat passaràn l'estiu a les muntanyes aprofitant les pastures.
Es impressionant veure el ramat com va avançant, com si fos un bloc, seguint les ordres dels pastors.











Amb vistes al pla d'Anyella vàrem fer un bon dinar i nosaltres vem deixar el ramat i vem fer una visita a les barraques. Primer la més antiga, que recentment ha estat restaurada per el Centre d'Etudis Comarcals del Ripollès, i tot seguit la "moderna" que utilitzen els pastors a l'estiu.
Un pla d'Anyella que a l'estiu dona gust veure-hi la barreja de bestiar que hi ha, compartint les pastures.
Una vegada més donar les gràcies a la família Picas per deixar-nos compartir aquests moments tant fantàstics.
Esperem que no es perdi aquesta tradició !