dilluns, 6 de gener del 2014

El Catllaràs i Falgars

Darrera excursió de l'any 2013, el passat dissabte 28 de desembre, a la comarca del Berguedà, al massís del Catllaràs, potser una de les serres menys conegudes del Berguedà, però també una de les més interessants.
El punt de sortida i arribada és a la Pobla de Llillet a 843 metres d'altitud i amb poc més de 1.300 habitants. Un poble ple d'atractius però que hem deixat per una altra ocasió ja que la sortida és plena d'elements interessants.
Deixem el poble per el barri de les Coromines i de seguida arribem al Monestir de Santa Maria de Lillet, de gran importància per a l'Alt Berguedà. Les primeres notícies daten del segle IX. Va ser cremat durant la Guerra Civil però recentment ha estat restaurat i es pot visitar. Hi ha un remarcable claustre de planta quadrada, una mica poserior a l'església, exemple típic de claustre rústic. A uns 150 metres hi ha l'església romànica de Sant Miquel, un interessant edifici de planta circular amb un absis semicircular, molt ben conservat.












Una mica més amunt trobem les restes del Castell de la Pobla, només hi queda una petita paret i s'hi ha instal·lat una creu. Ofereix unes vistes magnífiques. El camí s'enfila per mig del bosc i arribem al Xalet del Catllaràs, un edifici dissenyat originàriament per Antoni Gaudí per allotjar els enginyers de dirigien les mines que extreien el carbó d'aquesta zona. Darrerament s'utilitzava com a casa de colònies.












El camí continua cap a l'oest amb fort pendent fins al Collet Fred i el mirador de la Roca de la Lluna a 1.494 m. Des d'aquest punt tenim unes vistes panoràmiques de les serres pirinenques i prepirinenques. Nosaltres hem ensopegat un dia una mica tapat. Una mica més avall hi ha taules i cadires, un lloc ideal per esmorzar-hi.
Ja hem dit que el Catllaràs també és una zona de mines, i de fet hem anat trobant alguns elements d'aquests passat i fins i tot alguna entrada de mina. Hi ha localitzades unes 14 boques. El carbó que s'extreia era transportat cap a la fàbrica de Ciment Asland de Castellar de n'Hug, on era usat com a combustible. 
Seguim fent camí cap al Roc del Joc, el punt més alt del nostre recorregut a uns 1.615 metres tot i que no hi em pujat per manca de temps. Si que hem passat però per el prat de Joc de la Pilota. Aquest nom ve del fet que va ser utilitzat pels enginyers anglesos que vivien en el xalet per jugar-hi a pilota.
Seguint el camí i a uns 5 kilòmetres més, arribem a un dels punts emblemàtics d'aquesta zona, el Santuari de la Mare de Déu de Falgars.
Un lloc de pelegrinatge i devoció, amb la Verge de Falgars, una imatge gòtica d'alabastre del segle XV. Per la festa major s'hi balla la Dansa de Falgars.
També hi ha una hostatgeria i al voltant una zona amb taules i barbacoes.
No cal dir que també i ha unes magnífiques vistes. S'hi pot accedir per una carretera asfaltada d'uns 7 kilòmetres. Nosaltres hem optat per baixar per l'antic camí de romiatge que passa pels graus de Falgars i arriba al punt final de la sortida, la Pobla de Lillet.













Com veieu una excursió plena d'espais i elements molt interessants per gaudir d'un bon dia. Nosaltres hem fet uns 18 kilòmetres que es poden fer amb 5 horetes, però hi hem estat gairebé 8 hores. Si voleu gaudir d'aquests espais podeu fer la sortida a la vostra mida i visitar tot aquest patrimoni amb més dies. Val la pena fer-ho.