dilluns, 21 de febrer del 2011

Serra de Collserola

Aquest dissabte 19 de febrer hem estrenat comarca i ens hem acostat a l'àrea metropolitana de Barcelona per fer una sortida per la Serra de Collserola. El Parc de Collserola és una superfície verda de més de 8000 ha situada entre els rius Besos i Llobregat i inclou part del terme municipal de nou poblacions. Nosaltres hem fet una circular amb sortida i arribada a Esplugues, a la comarca del Baix Llobregat. La sortida l'hem fet des de la plaça Mireia on hi ha un ampli aparcament i amb dues passes ens trobem en plena muntanya. El primer kilòmetre de la ruta transcorre per el Passeig de les Aigües, un camí ample i planer que ens portaria fins l'altre punta de la Serra amb unes vistes constants i magnífiques de Barcelona i els entorns. Un tram molt transitat tant per caminadors com nosaltres, com bicicletes o corredors. Abans de deixar el passeig i pujar muntanya amunt, cal fer parada al mirador dels Xiprers on hem quedat bocabadats de les vistes tant de la zona d'Esplugues com el Prat amb aeroport inclòs o el delta del Llobregat i el mar, o la ciutat de Barcelona on gairebé es pot agafar amb la mà el Camp Nou, la Sagrada Família, el Monestir de Pedralbes, etc etc. Llàstima que la mica de calitja no ens ha deixat fer la foto perfecta. Sense perdre les vistes enfilem amunt per el camí de la carena on de seguida s'arriba al cim de Sant Pere Màrtir. Aquí cal fer una altra parada per veure les restes de les bateries antiaèries i on es pot conèixer el paper d'aquestes a la Guerra Civil Espanyola i també les restes de l'esglèsia que es va construïr al cim (399 m).
De mica en mica el camí comença a entrar al bosc amb la vista de la torre de Collserola i el Tibidabo. Passem per la font del Rector direcció al coll de Cuiàs on tornem a alternar pista i camí vorejant el Turó Rodó fins arribar al Coll de Can Solanes. Aquí ens desviem uns 400 metres per visitar la Penya del Moro (277 m), ja en terme de Sant Just Desvern, on hi ha les restes d'un antic poblat Ibèric i d'una torre de guaita, on també hi trobem un mirador fantàstic de tota la plana del Baix Llobregat.
Tornem cap al coll de Can Solanes per continuar baixant muntanya avall fins a la font de la Beca on es pot recuperar forçes abans de fer la última pujada fins als cotxes. De fet el parc disposa de moltíssimes fonts, encara que moltes d'elles l'aigua depen de les pluges. Nosaltres n'hem trobat 3. I finalment arribem a la plaça Mireia havent fet 13 kilòmetres amb un desnivell acumulat de 480 metres.
Aquesta sortida l'hem fet gràcies als amics del Centre Excursionista Esplugues que ens han demostrat que es coneixen aquest tram de Collserola pam a pam. I de fet cada any organitzen una caminada popular per aquests entorns i la edició d'aquest 2011 concidirà bastant amb el recorregut que ens han fet. Una caminada que faran el proper mes de maig i que ja us informarem al bloc. Moltes gràcies doncs als amics i companys d'Esplugues que també segueixen el programa per ETV (Llobregat TV).