dissabte, 6 de juny del 2015

Camí ramader

Aquest passat dissabte (30 maig) vàrem tornar a gaudir d'una etapa de la quarta edició del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès acompanyant un ramat de la família picas de més de quatre-cents caps de bestiar. Aquest any el primer tram s'ha repartit en tres etapes, amb sortida a Sant Martí d'Albars i arribada al pla de la Pera, a Montgrony. Es complertarà fins al pla d'Anyella el proper 21 de juny. Nosaltres en concret vàrem gravar la etapa entre el pla de Capdevila a les Llosses, fins a Palomera, al terme de Gombrèn.












El recorregut passava per la casa de Capdevila, el coll del Forn i cap a la casa del Pujol de Llentes on es va fer un bon dinar. A la tarda es va continuar cap a la carena de les Ajagudes i el coll de Faig General, un dels passos més tradicionals i de nomenada del camí ramader. Llavors només queda arribar fins a Palomera, malauradament acompanyats de la pluja.
Es va fer nit en aquesta casa on es va poder gaudir d'un bon sopar i una cantada d'havaneres amb el grup Cavall Bernat.














El primer dia, la forta calor va fer que el ramat anés força lent, i amb l'afegit que un tram del camí estava ben emboscat per culpa de la tala d'arbres. Això va fer que les ovelles arribessin gairebé a les nou del vespre al pla de Capdevila on havien de passar la nit. I el tercer dia, tot i que va ser més ràpid, també va acabar amb una remullada. També es va passar per un tram reobert i netejat feia unes setmanes entre Palomera i el coll de l'Arç.



Un any més va ser tot un éxit. Aquesta activitat és organitzada per la Universitat de Vic i el Campus de Cultura Popular de la direcció general de Patrimoni de la  Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya. La organització corre a càrrec del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, amb el suport de l'ajuntament de Ripoll i el Museu Etnogràfic de Ripoll. (Fotos: Ramon Busquets)
Podeu  trobar més informació aquí: