dissabte, 10 d’agost del 2024

Montbarbat i Santuari del Vilar

Sortida a la població de Blanes, en zona de muntanya, per fer el cim de Montbarbat i visitar el Santuari del Vilar amb la companyia d'en Josep Grau (12 gener 2024)


La sortida l'hem fet des de la urbanització de Sant Daniel on trobem indicadors de la ruta de les ermites. Seguim un tram del GR 92 que també passa per aquesta zona. El protagonista és el sauló, que trepitgem per els camins i pistes. Anem enfilant per boscos de pins i alzines i comencem a gaudir de bones vistes. Al cap d'una estona arribem al primer objectiu: la Creu del Vilar. La trobem situada enmig d'una cruïlla de camins. Des d'aquest punt ja podem arribar fins al santuari però nosaltres hi passarem de tornada. Així que seguim amunt guanyant vistes al mar. El nostre objectiu, arribar fins al Turó de Montbarbat de 331 metres d'altitud i on hi trobem també les restes d'un poblat ibèric. L'assentament està situat en un lloc estratègic i envoltat de muralles on hi havien dues torres de defensa. 











La seva època d'esplendor va ser dels segles IV i III aC. Des d'aquí es controlaven les principals vies de comunicació. Al punt més alt hi trobem la Roca Grossa on les vistes son magnífiques. Ens trobem al terme de Maçanet de la Selva limitant amb el de Lloret de Mar. Ara toca fer la torada, de baixada i anant a buscar el Santuari. Un recorregut novament per terra de sauló que cal vigilar ja que és relliscós. El primer que trobem és la font, on sembla que es va trobar la Mare de Déu. El Santuari és un referent cultural i religiós de la vila de Blanes. Al seu interior hi trobem la verge, una talla romànica de fusta que sosté el nen Jesús. Diversos estudis sobre la talla, fan pensar però, que és una talla de la primera meitat del segle XIII. 











L'ornamentació del temple és profusa i variada i en destaquen les ceràmiques del presbiteri i els ostentosos exvots. Predomina la temàtica marinera, ja sigui en gravats i pintures d'escenes de naufragis i tempestes de l'interior com en la decoració esgrafiada de llagostes, estrelles de mar i peixos del porxo. Hem conegut en Josep, que és l'ermità i en fa el manteniment. S'ha entretingut a restaurar gran part de la decoració durant 7 anys. Ell és devot de la Verge del Vilar des de fa anys. Viu amb la seva mare a l'ermita del costat i té cura d'aquest espai on molts blanencs paren a menjar quan fan excursions per la zona. El dimarts de pasqua s'hi celebra l'aplec i el darrer diumenge d'octubre és l'aplec de Sant Rafael amb el Vot de Vila.


I ja només ens queda un kilòmetre de tornada fins als cotxes. Us recomanem també fer la ruta de les ermites de Blanes que recorre fins a 7 edificacions singulars des del centre de la població i passant també per el Santuari que hem visitat.