divendres, 2 de desembre del 2016

El Montsec de Meià

El passat 13 de setembre vàrem fer una sortida al Montsec de Rúbies o també conegut com de Meià. El Montsec és una serralada del prepirineu, d'unes característiques molt particulars i força extensa amb uns 40 kilòmetres de llargada i unes 18.000 hectàreees. Es reparteix entre les comarques de la Noguera al sud, i el Pallars Jussà al nord. La part d'Àger agafa el nom de Montsec d'Ares. Nosaltres hem escollit una ruta per la conca de Meià. Hem sortit del poble de Vilanova de Meià que també acull el nucli de Santa Maria de Meià. I més concretament al Puig de Meià on ja tenim les primeres panoràmiques del dia i a més hi ha les restes de l'antic poble i el castell de Meià i una ermita en bon estat. Un bon lloc per conèixer la història de totes aquestes contrades que ja vàrem recollir en el programa, amb visita inclosa a les poblacions protagonistes.


La ruta transcorre per mig de cingleres, pujant per el grau i pas de Graell i Paús, amb un fort pendent que a trams cal ajudar-se de les mans per superar-lo. Quan arribem a dalt hi trobem el pas de Nerill, un dels passos més coneguts del Montsec de Rúbies. Seguim per l'anomenat camí del Faixant de la Roca Alta, utilitzat normalment per escaladors que accedeixen a les vies de la zona. Accedim a la part alta per el Graell de Roca Alta. aquesta zona era molt utilitzada per la guerra civil, per les forçes republicanes. No és extrany doncs trobar murs de pedra seca que ajudaven a fer camí per dur a la carena l'artilleria pesada, o bunquers que formaven part de la línia defensiva de l'exèrcit republicà, anomenat front del Pallars. O antigues trinxeres.
Seguim per la carena fins a la Roca Alta a 1.427 metres.
I la tornada l'hem fet per el pas de les Eugues, un ampli tall a la carena que ens permet baixar. El camí és  ben fresat però amb trams de pedra esmicolada que el fan incòmode en algun tram. Tot seguit la tornada és ja per senders molt amens i amb fantàstiques vistes de la carena trescada. El camí vell de Meià ens porta a passar per un parell de dolmens i tot seguit arribem de nou al Puig de Meià i la seva església.