dimarts, 14 de gener del 2014

Mines de Ribes

Aquest dissabte 11 de gener vàrem fer una sortida a les Mines de Ribes, a la nostra comarca. La Vall de Ribes ha estat durant molts anys una zona minera de gran importància. A la zona de Ribes de Freser i ha les mines Gerona, Fernanda, de can Possons i les de can Paloca.
El punt de sortida l'hem fet al costat de les cases de Segura i can Possons.
El camí passa per Batet on destaca la capella de la Mare de Déu del Carme i de seguida s'enfila muntanya amunt.











La primera mina que trobem és la Gerona que té tres branques i és una estructura bastant sòlida i segura, on podem entrar sense gaire perill. Era explotada per treure arsenopirita o pirita arsenical.
Més amunt hi ha la Fernanda explotada a partir de 1886 on s'extreia materials similars com limonita, calcita o malaquita entre d'altres. En material extret tenia una peculiaritat ja que contenia una petita quantitat d'or que feia rendible l'explotació. Aquesta mina és recomanable no entrar-hi ja que ha cedit gran part del sostre. La següent parada és a la mina de can Paloca, ja canviant de vessant, més a prop de Ventolà. En aquest cas hi ha molt visibles les excavacions a cel obert i prospeccions del que seria una explotació minera de ferro. El color vermell i negre d'òxid té una presència constant.












Totes aquestes mines havien alimentat les fargues de la zona del Ripollès.
A part de gaudir d'aquest passat miner el recorregut també ens mostra paisatges explèndids de la vall que complementen una sortida molt recomanable.
I al tornar al punt de sortida ens hem entretingut a la mina de can Possons, explotada modernament, l'any 1904 i que té un curt recorregut, però que enlluerna per la potència del mineral de ferro, de color vermellós.



Una excursió que ja havíem fet el més de novembre del 2009.
http://caminantpelripolles.blogspot.com.es/2009/11/mines-de-ribes.html