dimarts, 14 de gener del 2014

Mines de Ribes

Aquest dissabte 11 de gener vàrem fer una sortida a les Mines de Ribes, a la nostra comarca. La Vall de Ribes ha estat durant molts anys una zona minera de gran importància. A la zona de Ribes de Freser i ha les mines Gerona, Fernanda, de can Possons i les de can Paloca.
El punt de sortida l'hem fet al costat de les cases de Segura i can Possons.
El camí passa per Batet on destaca la capella de la Mare de Déu del Carme i de seguida s'enfila muntanya amunt.La primera mina que trobem és la Gerona que té tres branques i és una estructura bastant sòlida i segura, on podem entrar sense gaire perill. Era explotada per treure arsenopirita o pirita arsenical.
Més amunt hi ha la Fernanda explotada a partir de 1886 on s'extreia materials similars com limonita, calcita o malaquita entre d'altres. En material extret tenia una peculiaritat ja que contenia una petita quantitat d'or que feia rendible l'explotació. Aquesta mina és recomanable no entrar-hi ja que ha cedit gran part del sostre. La següent parada és a la mina de can Paloca, ja canviant de vessant, més a prop de Ventolà. En aquest cas hi ha molt visibles les excavacions a cel obert i prospeccions del que seria una explotació minera de ferro. El color vermell i negre d'òxid té una presència constant.
Totes aquestes mines havien alimentat les fargues de la zona del Ripollès.
A part de gaudir d'aquest passat miner el recorregut també ens mostra paisatges explèndids de la vall que complementen una sortida molt recomanable.
I al tornar al punt de sortida ens hem entretingut a la mina de can Possons, explotada modernament, l'any 1904 i que té un curt recorregut, però que enlluerna per la potència del mineral de ferro, de color vermellós.Una excursió que ja havíem fet el més de novembre del 2009.
http://caminantpelripolles.blogspot.com.es/2009/11/mines-de-ribes.html