dilluns, 28 de febrer del 2011

Cistella - Noguer de Segueró

Aquest passat dissabte hem fet la tercera etapa del GR II que enllaça la Jonquera i Aiguafreda, començant a Cistella (Alt Empordà) i acabant al Noguer de Segueró ja a la Garrotxa. Una ruta llarga, de 19 kilòmetres amb un desnivell acumulat de gairebé 600 m.
El petit poble de Cistella ja ens fascina amb els seus carrerons estrets i places on destaca l'església de Santa Maria. El camí comença a enfilar deixant el poble enrere amb unes mangífiques vistes i tonalitats de colors. Quan portem uns 20 minuts val la pena deixar un moment el camí i visitar l'ermita de la Mare de Déu de la Vida del S XVII i des d'aquí continuar gaudint de vistes i dient adeu a Cistella. Continuem el GR per camins i pistes que voregen i travessen amplis prats que començen a donar fruit amb un verd intens que ens enamora.
I de seguida veiem el proper objectiu, Lladó, tot i que sembla que estigui aprop, la orografia del terreny ens enganya i primer ens fa baixar a creuar el riu Manol per desprès tornar a enfilar cap aquest bonic poblet de poc mes de 500 habitants.
I un cop aquí, si que s'ha de disposar d'una bona estona per gaudir de tots els racons i espais que ens ofereix, això si, desprès d'un bon esmorzar. Primer es pot visitar l'església de Santa Maria, temple romànic on destaca la portalada. Al costat hi trobem alguns elements de l'antic monestir de Sant Joan com queden la canònica, el claustre, les dependencies monacals i la sala capitular. I al poble també hi trobem l'església de Sant Feliu. Però la ruta segueix i nosaltres ens posem en marxa. El camí torna a pujar i amb una hora aproximadament s'arriba a l'ermira dels Apòstols dels segles XVII i XVIII i on també hi ha un petit mirador per gaudir de vistes cap al golf de Roses i gran part de l'Empordà. Tot seguit la pista ens porta a travessar el bosc de Can Cabota per sortir a Sant Martí de Sesserres, temple romànic del S XII ja en terme de Cabanelles.
A partir d'aquest punt entrem en el tram mes pesadet de la excursió ja que encara ens queden unes dues hores que fem primer per la carretera que ens duria a la Mare de Déu del Mont i desprès per camins i pistes que ens tornen a fer travessar el riu, en aquest cas la riera de Sant Jaume. En aquest punt cal vigilar les senyals ja que la ruta fa un gir de gairebé 180 graus i un cop trobem un altre cop la riera, deixem la pista i enfilem fins al coll de Sacreu on ja entrem a la Garrotxa i tornant a baixar arribem al Noguer de Segueró, una gran masia, de les més importants de la comarca. L'actual edifici és del segle XVIII i té la façana amb esgrafiats. Just al costat hi ha l'antiga església parroquial de Santa Maria de Segueró, romànica, d'una nau.
I aquest era el punt d'arribada d'aquesta sortida que ofereix molts atractius, tot i que és una mica llarga si ens volem entretenir per gaudir-ne. Nosaltres massa que ens hem entretingut, afegit a que s'ha de deixar un cotxe a cada punt, doncs hem començat a caminar a les 10 tot i que hem sortit de Ripoll a les 7, i per tant hem arribat a misses dites !!
Sort que ens ho hem passat molt be tot i que, cal queixar-se en nom de tots els companys, avui no hi havia coca del Caminant. Per sort teniem el vi Chueca que ens ha maquillat una mica el pa. I la proxima etapa del GR ens acostarà a Besalú on desprès de l'experiència d'avui sembla que hi ha ganes de quedar-se a dinar.