divendres, 20 de desembre del 2019

Sant Bartomeu i Sant Antoni

Nova excursió amb l'Antoni Llagostera per els entorns de Ripoll, en aquest cas per fer dos dels quatre cims de Ripoll: Sant Bartomeu i Sant Antoni. (Dijous 7 de novembre de 2019). És un recorregut ple d’al·licients i de llocs plens d’interès. Tots quatre cims tenen en comú, a part de les bones vistes, que estàn coronats per capelles, oratoris o ermites, cosa molt adient amb el caràcter monàstic de la vila de Ripoll.
Iniciem la ruta a la plaça de la Lira, que ens permet agafar de seguida el camí de Sant Bartomeu, que surt del darrere mateix de l'Arxiu Comarcal. Un edifici que havia estat l'hospital vell de Ripoll. Agafem doncs de seguida el camí marcat com a PR i enfilem cap a la font de l'Amoroset. És un lloc admirable per la seva panoràmica, i ideal per fer-hi un berenar o una costellada. Una mica més amunt hi ha la casa del mateix nom i que formava part del conjunt d’edificions que constituïren la defensa exterior de Ripoll un cop reconquerida el 16 de març de 1838, desprès de al primera captura carlina per Urbiztondo, el 27 de juliol de 1837.











Seguim pujant de cop, uns 200 metres de desnivell ens separen del cim de Sant Bartomeu. Al seu cim hi trobem unes runes mil·lenàries, que han estat ermita, llatzeret o hospital, fortí, torre de senyals... L’ermita que hi ha a dalt de Sant Bartomeu, és una ermita arquitectònicament molt interessant, de planta basilical, amb un absis i dues absidioles. També tenia tres altars. També és comenta que havia estat un castell, però no hi ha cap referència.
Les panoràmiques de gran part de Ripoll son magnífiques. Molt a prop hi trobem les restes de la casa de Sant Bartomeu, també anomenada com a cal Carlí degut a els fets que hi van passar.
Des d'aquest punt seguim un camí que baixa cap al barri de Vista Alegre i on enllaçem amb l'antic camí ral de Ripoll a Olot. Puguem cap els quintars del Soler i per sobre de les cases del Soler, passem pel torrent de la Font del Soler, per arribar a el Batet. A sota tenim els conjunt de cases de la Font del Sofre.
Continuem anant a passar pel costat de la casa Cirers, cap el Casot de Cirers. Anem a assolir el coll del Cirers (917 m alt) i, a continuació, el collet de les Fosses (922 m alt), sota el turó de la Creu, fins la carretera de Vallfogona, N-260a. En aquest punt deixem el camí ral i ens dirigim cap al coll de la Creu, més conegut com la Casilla. En aquest punt agafem una pista que ens condueix per la llarga carena de Sant Antoni per una impressionant fageda.


 









Abans d'arribar-hi passem per la guixera de Can Fontcoberta on es treia la pedra de guix. Ja tocant el cim passem per les restes de Can Petiu on podem gaudir de bones vistes ja que a Sant Antoni quedem tapats per els arbres.
I finalment arribem a l'ermita de Sant Antoni de Morers. (Antigament la muntanya es deia de Morés). L'ermita actual fou construïda l'any 1740 segons consta en la data cisellada en la dovella de la porta d'entrada, tot i que segurament ja existia anteriorment. Estem davant una edificació bastant espaiosa: uns 1850 m de llargada per 350 m d'amplada, amb tres altars per banda, ornamentació barroca de guix i ben pintada. Disposava de tres altars per banda. Solament hi queden les quatre parets de l’ermita. 


I ja només ens queda una bona baixada per tornar cap a Ripoll. Ho fem passant per la font de Carboners i sortint a Caganell i el Pla de Ginabret. Malauradament la pluja ens ha fet acte de presència i ens ha deslluït la part final de la sortida.