diumenge, 31 de desembre del 2017

Taradell, balmes, miradors i castell

Dissabte 9 desembre 2017 (escriu Mª Clara Martínez)
Sortida a Taradell, Osona, per descobrir els encants d'aquest petit poble, les seves rodalies i el castell. Taradell es troba situat en un petit altiplà, a la falda del Montseny, envoltat de cingleres i densos boscos de pins, alzines i roures. 

Dins del poble, no podem deixar de visitar l'església parroquial de Sant Genís, d'estil barroc, amb el seu magnífic campanar d'estil romànic llombard, que està reproduït al Poble Espanyol de Barcelona.
També són de gran interès la capella de Santa Llúcia, la Torre de Don Carles, la Sagrera, el Parc de la Font Gran i les seves moltes festes i tradicions, que ens conviden a passar una jornada molt agradable.
Sortim del poble en direcció a la petita l'ermita de Sant Quirze de Subiradells, d'estil romànic, envoltada d'arbres i al costat d'una gran plaça. En aquesta plaça hi ha la Font del Rabató. El seu broc reprodueix un petit drac, i l'aigua cau a una pica feta d'un tronc d'arbre, que es troba molt malmesa pel pas del temps. Al seu voltant hi ha una taula i bancs. Un lloc ideal per gaudir de la natura ben a prop del poble.











El camí comença a fer pujada, anem cap el Turó de l'Enclusa. Passem per alguns miradors, sortints rocosos a la part alta dels cingles, que ens fan aturar per contemplar espectaculars vistes, com el de La Trona. Passem per les Cuines d'en Rocaguinarda. Són tres cavitats, dues d'elles unides, que han estat excavades a la roca calcària, per algun antic corrent o filtració d'aigua.
Aquest indret va servir moltes vegades de refugi o amagatall del bandoler Perot Rocaguinarda entre els anys 1606 i 1610.
I no massa lluny d'aquí ja trobem el turó de l'Enclusa. Amb 867m d'alçada, és el lloc més alt del terme de Taradell. Des del seu cim tenim una impresionant vista de les Guilleries. El Turó de l'Enclusa es caracteritza per ser un altiplà encinglerat per tots cantons i per la gran senyera que hi oneja des de fa molt de temps. El seu nom es deu a la peculiar forma que té la pedra en aquest lloc, de tal manera que mirada de lluny recorda una enclusa, el bloc d'acer on els ferrers hi piquen el metall. Aquest turó es troba a la llista de 100 cims de la FEEC. Deixem enrere aquest turó i ja tenim en vistes el castell de Taradell. Passem pel jaciment Cau Gran, sota impressionants balmes situades entre el castell i la font de can Boix. Aquí s'hi va localitzar nombrosos fragments de ceràmica. I arribem al castell.











El Castell de Taradell apareix documentat des del 893, en època del comte Guifré el Pelós i la Reconquesta. Era el cap administratiu de tot el terme de Taradell que en aquell moment anava des de les portes de Vic fins dalt del Matagalls. Es troba estratègicament bastit sobre una gran roca per dificultar-ne l'accés i amb una àmplia visió panoràmica de guaita. Actualment tan sols en queden les seves restes. Entre elles les de la capella de la Santa Creu i gran part del mur perimetral. Fora del recinte, una creu metàl·lica i un monòlit commemoratiu de l'onzé centenari del castell. Avui és un bon destí excursionista que ens permet identificar moltes muntanyes, des del Port del Comte, fins al Canigó que apareix en la llunyania, el Montseny, les Guilleries i poble de Taradell quasi als nostres peus. Val la pena fer una bona aturada per gaudir d'aquest lloc. Un cop vist el castell, baixem per un bonic sender fins a trobar el torrent de Mansa i el pantà de Taradell, també conegut com a pantà de Masgrau. Som a l'hivern, fa molt fred i hem trobat aquest pantà completament glaçat. Molts dels torrents que hi aboquen les seves aigües també ho estan. És un embassament artificial que ha esdevingut el refugi de nombroses espècies, majoritàriament d'aus. I ja no ens queda massa per tornar a ser al poble.


Ha sigut una sortida sense dificultats, amb poc desnivell, i amb la recompensa de racons i vistes de gran
bellesa. Us esprem a la propera.