dimarts, 3 de març del 2015

Santa Maria de Martorelles

Nova sortida el passat dissabte 21 de febrer per els entorns de Santa Maria de Martorelles, a la comarca del Vallès Oriental. Hem visitat la seva església dedicada a Santa Maria, de construcció fonamentalment medieval. L'absis es del segle X, la volta i els arcs de la nau són romànics de transició al gòtic. En canvi les capelles laterals anteriors són del segle XVI i les posteriors del segle XVII. La portada està molt retocada. El campanar és amb torre de carreu amb un sol cos. També hem vist el menhir de Castellruf, situat a la mateixa població.












La excursió és plena de fonts. La de can Roda, la font Sunyera, la del Ca o de Sant Domenec, de la Bassa, del Ferro, de la Teula. Hem caminat per el parc de la Serralada Litoral i seguint la carena hem arribat al cim de Castellruf a 459 metres. En aquest punt hi ha les restes d'un dolmen, un megàlit que fa 1,60 metres de llarg per 1,50 d'ample i 60 centímetres d'altura. Al seu costat hi havia en menhir que hem vist a la població. També hi havia un poblat ibèric que sembla que es va començar a habitar en el període ibèric arcaic i va ser abandonat a principis del segle II aC.
Baixant hem continuat gaudint de les fonts de la zona. La del Llorer, de can Gurri o de la Mercè, una de les més visitades.
També hem passat per el bosc Moreu on hem vist les restes de carboneres i per la finca de Can Girona.











Finalment hem arribat al punt de sortida, la finca de Can Roda, on hem visitat el seu celler i hem tastat uns vins amb la DO d'Alella.
La veritat és que ens han tractat molt be. Moltes gràcies. I també agraïts a en Joan Sanjuan, que ens ha fet de guía, juntament amb el Josep Mª Baró.
(I pel que sembla, en Julio també, gran coneixedor de tots els caminis i espais d'aquest territori)