dijous, 3 de maig del 2018

Massís de les Salines

El passat dissabte 7 d'abril vàrem fer una excursió al Massís de les Salines, dins la Serra de l’Albera.  És un espai d’Interès Natural de 450 hectàrees situat a cavall de l’Alt Empordà, el Rosselló i la Garrotxa. El punt de sortida l’hem situat al Santuari de les Salines dins el terme municipal de Maçanet de Cabrenys, tot i que a uns 12 kilòmetres del nucli urbà. Aquest Santuari disposa d’una petita capella, l’hostatgeria, el refugi i un pati. L’església és de petites dimensions amb absis semicircular i orientada a ponent.  S’hi alça un petit campanar de cadireta d’un sol arc. De l’antic edifici romànic només en resten, la volta i la porta i murs laterals. 










L’estat actual del santuari és fruit d’un seguit d’ampliacions restauracions, les més importants portades a terme en el nostre segle. Deixem aquest interessant punt de sortida que nosaltres hem visitat de tornada. Començem a caminar direcció el coll dels Pous i de seguida trobem l’antiga cova de la verge de les Salines on s’hi pot entrar. El camí s’inicia en aquest punt seguint una fageda i en pujada. Al arribar al coll ja tenim les primeres vistes del Canigó, impressionant. 












Des d’aquest coll de Pous que hi tornarem a passar, agafem el GR 10 que voreja el massís entre fagedes fins al coll de Sant Martí. Un cop al coll deixem el GR i seguim les marques grogues que ens porten a fer el primer cim, el Roc de la Campana a 1.438 metres que serà el cim més alt.  No cal dir que té una vista magnífica. 
Reculem cap al collet i de tornada hem anat seguint tota la carena del Massís de les Salines. Així passem per el Roc del Comptador (1.421 m) i el Roc de Frausa (1.451 m). 












Precisament hi ha un petit embolic entre aquest dos cims ja que el roc de Comptador no surt en els mapes i moltes ressenyes l’esmenten com a Roc de Frausa.  En tot cas les vistes que es veuen des dels seus cims son similars. Més enllà passem per el Moixer, aquest de 1.438 metres d’alt, on acabem la carena.  Aquest cim és característic per les antenes que hi ha que el desmilloren però les vistes son igualment bones.










Tornem novament al collet dels Pous i abans de tornar cal al Santuari, enfilem fins a un altre cim, el Puig de les Pedrisses a 1.333 metres.  És una àmplia explanada amb un vèrtex geodèsic i que també té la seva entitat com tots els cims que hem fet. Just a sota hi veiem el Santuari de les Salines que hi podem baixar directament amb uns 200 metres de desnivell.



Una excursió que no és gaire difícil, amb uns 10 kilòmetres i un desnivell que no arriba als 700 metres.