dimarts, 26 d’agost del 2014

El Comabona

A l'extrem oriental del Cadí, abans d’engarçar-se amb la serra del Moixeró, s'alça la muntanya de Tancalaporta, més coneguda dins de l'àmbit excursionista amb el nom berguedà de Comabona.
Estem davant un cim que esdevé en un dels millors miradors de la Cerdanya.
Nosaltres varen fer el passat dijous, dia 14 d’agost de 2014, la ruta d'ascensió més senzilla, que passa pel important Pas dels Gosolans, sortint des del refugi de Prat d'Aguiló.
El dia fou molt complert, ja que fa fer una dia ple de vaivens climàtics. Amb boires que a vegades ens empobrien l’excursió i moments de grans panoràmiques.
Fou una excursió circular ja que varem baixa pel pas del Bou, ja a la serra del Moixeró per retornar a refugi de Prat d'Aguiló.
La serra del Cadí sempre té una aparença imponent.


El Pas dels Gosolans, que ha vist segadors, temporers, trementinaires, traginers, sometents, bandolers, músics i contrabandistes, ens va veure passar a nosaltres, l'equip i acompanyants del Caminant per Catalunya.  Pel pas dels Gosolans va passar l'estiu de 1906 un pintor nomenat Pablo Picasso, amb la seva parella d'aleshores Fernande Olivier, en un viatge que segons alguns especialistes va suposar l'inici de l'etapa cubista del pintor: "Picasso no necessitava inventar el cubisme, perquè en l'arquitectura d'aquest petit poble (Gòsol) ja estava el cubinisme".

Veure des del Pas del Gosolans el Prat d’Aguiló, una planura alta d’una verdor esclatant, és una visió molt gratificant.
Des de dalt de l’Aguiló, un cim proper al Comabona, es poden veure vistes molt increïbles de la muralla pètria del Cadi.
La baixada, passant pel coll de Tancalaporta i fins el Pas del Bou, fou una passejada.
El retorn, per baix de la muralla del Cadí, en una camí molt ben senyalitzat, ens va retornar al refugi de Prat d’Aguiló, on una cervesseta va culminar l’excursió.
Llàstima que la pista que porta fins molt a prop del refugi de Prat d’Aguiló tingui un manteniment tant precari.  (texte: Antoni Llagostera fotos: Pere Chueca)