dijous, 17 de setembre del 2015

La Fosca - Calella de Palafrugell

Nova i magnífica sortida tot Caminant per Catalunya. El passat dissabte 12 de setembre la Mª Clara ens va preparar una excursió per un tram del Camí de Ronda, a la Costa Brava. Només amb el títol (La Fosca - Calella de Palafrugell) ja ens podem fer una idea del que ens esperava. Però al trepitjar el terreny hem quedat bocabadats d'aquest tram de camí del Baix Empordà.
Hem sortit de la platja de la Fosca, que pertany a Palamòs. Aquesta zona està plena de cales i platjetes molt interessants, tant en sentit Palamòs com direcció Calella de Palafrugell, que era el nostre destí. El primer que ens hem trobat aquest entorn marítim, son les restes del castell de Sant Esteve de Mar, que actualment s'en conserven algunes bases de torre i alguns murs.












Seguint i de seguida trobarem la primera de les joies de la ruta, la Cala S'Alguer, on sembla que el temps s'hagi aturat. Hi veiem unes casetes que formaven un antic nucli de pescadors. Aquest barri tradicional té el seu orígen l'any 1521. A pocs metres, tenim la platja del Castell, potser coneguda per els moviments que hi van haver als anys 90 per evitar que es fes un camp de golf a la zona. Avui és una de les platges més verges de la Costa Brava. En un dels seus extrems, situat en un turó hi ha les restes del poblat ibèric de la punta del Castell.
Seguint camí anem passant per un seguit de cales, totes elles amb les seves peculiaritats i atractius. Cala dels Corbs, Estreta, d'en Remendon, Bona, cap de Planes o la del Crit entre d'altres. També hi altres punts d'interés, com la barraca d'en Dalí, un regal amb un toc original i surrealista amb una porta inclinada. O el Mas Juny, una casa fortificada que està catalogada com a bé d'interès cultural. Aquesta però només la podem veure de lluny. 











La ruta segueix deixant una estona la primera línia de mar per superar el Cap Roig, on també hi ha el conegut Jardí Botànic que entre d'altres, acull un dels festivals més tradicionals de la Costa Brava durant l'estiu. Hi ha més de mil espècies botàniques procedents de tot el món i escultures de reconeguts artistes nacionals i internacionals.
De seguida entrem a Calella de Palafrugell per la platja del Golfet, una altra maravella de la natura, on hi trobem l'agulla del Golfet, una espectacular roca.
Seguint un altre cop a  tocar el mar tornem a passar racons i cales fins arribar a Calella de Palafrugell. 











Un bonic poble que encara conserva l'encant que es respirava als pobles de la zona, abans que arribés el turisme de masses. I hem acabat a la platja de Port Bo o de les Barques. És un conjunt històric declarat com a bé cultural d'interès nacional. Destaca el conjunt de les Voltes. Aquest llogaret també és conegut per la tradicional cantada d'havaneres que s'hi celebra cada estiu.


Hem gaudit doncs d'una molt bona sortida, amb ambients maritims espectaculars, amb un bon dia amb molta xafogor. Algun afortunat que ha pensat en portar el banyador s'ha banyat i tot. De fet hi havia força ambient de gent que gaudien d'un dia de platja, i també que feien ruta com nosaltres.