dimecres, 10 de maig del 2023

Banyoles

Sortida a Banyoles amb en Josep Grau per gaudir de l'estany i el seu entorn. Dilluns, 13 febrer 2023


Sortim a tocar de l'estany ben d'hora i així ens permet gaudir d'imatges espectaculars amb la combinació del sol i les boires matinals. Aquest és l'estany natual més gran de Catalunya amb més de 2 kilòmetres de llargada per uns 700 d'amplada. Començem doncs vorejant-lo per gaudir de cada racó. També trobem algunes fonts, com la de la Filosa, la font del Ferro o la font del Vilar. 











De mica en mica anem arribant a l'església de Santa Maria de Porqueres, una joia del romànic del segle XII. És d'una sola nau amb volta de canó i absis semicircular. Al seu interior hi destaquen els capitells decorats, l'arc triomfal i la pica baptismal. Just al costat de l'església hi ha un comunidor o reliquiari destinat a beneïr el temple.











Continuem la nostra ruta i ens endinsem en un camó muntanyós, fàcil de fer, que de mica en mica va pujant. L'objectiu és arribar fins al Puig Clarà, a 315 metres d'alçada on hi trobem un parell de miradors espectaculars. Des d'aquest primer veiem muntanyes com el Canigó o l'alta Garrotxa. El segon, conegut com el Mirador de l'Estany, ja ens diu que podem veure l'estany i la ciutat de Banyoles als nostres peus.











Un com hem gaudit i contemplat les vistes anem de baixada recuperant la proximitat de l'estany on podem veure les Llacunes de Can Morgat, formades per unes zones artificials i inundables.  La llacuna de l'Aulina o la de l'Artiga ens permeten veure peixos i aus a més d'una espectacular vegetació. Més endavant hi ha la llacuna d'en Magarit on fins i tot i ha un mirador. I abans d'acabar encara podem veure l'estanyol Nou o de Can Silet. Està formant enmig d'una plantació de pollancres. La seva coloraió és verdosa i és un estanyol lleugerament eutròfic. I seguin la ruta ens tornem a topar amb l'estany i els seus miradors. El mirador de la Cuaranya per exemple, és un altre dels punts per contemplar la vegetació i la fauna autòctona. I hem acabat a una altra font, la del Rector.
Una sortida que us recomanem per gaudir d'aquest espai tant singular de Catalunya.


2 comentaris:

  1. Banyoles

    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=32937373
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=88969425

    ResponElimina
  2. I més misses ,esglésies
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=117284489

    ResponElimina

Títol:
Escriu: