dimecres, 22 de febrer del 2023

Castell de Voltregà

Castell de Voltregà i Sant Martí Xic
Dimarts 6 desembre 2022 (Mª Clara Martínez)


Magnífica sortida per terres d’Osona, en concret el terme municipal de Les Masies de Voltregà. Aquest es un municipi originat l’any 1796 i format per petits nuclis de població units des de l’antiguitat pel castell de Voltregà. Per arribar al punt de sortida: ens situem a Les Masies de Voltregà i prenem la carretera BV-4608 en direcció a Sant Boi de Lluçanès, fins un trencall al mas Serratosa. Passat aquest mas hi ha un diposit d’aigües i lloc per aparcar. Deixem els cotxes i comencem a caminar, per un sender marcat amb groc i blanc ( marques de PR). Podem anar seguint la pista forestal, però es fa molt llarga, i es pot anar fent dreceres tallant-la i escurçant-la força. 











Anirem trobant molts fòssils i diferents estrats de sedimentació molt visibles en els marges de la pista. Aquesta zona, com quasi tot Catalunya, fa uns 37 milions d’anys va ser un mar interior que, a mesura que les plaques tectòniques van anar pressionant es va anar elevant, i amb elles els fòssils i tot el que hi havia. Sortim al cap de munt de la pista principal, girem a la dreta i ens aturem una estona al mirador de Morro de Bou. Una fantàstica panoràmica s’obre davant els nostres ulls, i a més, ens hem trobat amb el senyor Rabionet, que des de molt petit, s’ha dedicat a arranjar, netejar, senyalitzar i fer mes assequibles alguns dels molts punts de interès, com aquest mirador, en el que la barana de fusta i els esglaons de pedra ens ofereixen molta seguretat a l’hora d’accedir-hi.
Tornem uns metres enrere, fins que a la nostra dreta hi ha uns esglaons metàl·lics i un banc: el Banc de Mig Camí. Seguim pel sender i trobem un pal indicador per anar a la Bauma de La Miranda, on hi ha un altre banc. Tornem a desfer les nostres passes i seguim pel camí per on veníem, fins arribar a la Cabana d’en Rabionet. Aquesta es una barraca de fusta, amb taula i bancs a dins i a fora, on també hi ha una fenomenal barbacoa. Ara el sender ens porta a resseguir la cinglera per la part de dalt, amb unes vistes increïbles de la Plana de Vic, el Cabrerès i el Puigsacalm. En arribar al collet de Sant Martí ens meravellem amb una espectacular visió del Cadí, el Pedraforca, la serra d’Ensija, les Muntanyes de Berga i moltes més. Acabem d’arribar a l’ermita de Sant Martí Xic i al Castell de Voltregà, del que tan sols en queden un parell de panys de paret i les restes d’una torra. Les primeres noticies de Sant Martí Xic les trobem a l’any 1907. Va dependre del castell, va ser església parroquial dels masos dels voltants fins que va deixar d’haver-hi culte el 1656. 











El castell el trobem datat des de 902, ha viscut molts canvis de propietaris i durant la Guerra Civil Catalana va quedar enderrocat.
Tornem al collet de Sant Martí i prenem la pista fins el collet de la Casanova, on hi ha el Pi de les Tres Branques. Anem cap a l’esquerra cap el coll Baulenes, i d’allà al cim del turó on hi ha un grup d’escultures de Pedra Seca, per donar a conèixer aquest antic art constructiu. 


Aquí donem mitja volta i seguim la pista fis a tornar al mirador Morro de Bou i d’allà als cotxes. Una fantàstica sortida, apta per a fer amb nens, i que podem allargar o escurçar al nostre gust. Desitjem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

  1. Sant Martí xic i més
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4109987

    ResponElimina

Títol:
Escriu: