diumenge, 6 de novembre del 2022

Pantà de Sau

Pantà de Sau -  Camí de les Carboneres.
Dissabte 20 agost 2022 (Mª Clara Martínez)


Magnífica sortida per l’entorn del Pantà de Sau. Aprofitem que el nivell de les aigües està molt baix per anar a veure l’antiga església de Sant Romà, que normalment està submergida. Aparquem just abans d’arribar a la presa, on acaba la carretera que ve de Vilanova de Sau. Deixem allà els cotxes i comencem a caminar. Hi ha opció d’anar amb cotxe fins els aparcaments a tocar del Club Nàutic, però s’ha de demanar hora i són de pagament. Anirem caminant, i així podem gaudir de l’espectacular paisatge. 












Passem per la presa i, seguint per la carretera, ens arribem al petit nucli de La Riba. Aquí hi ha l’antic Hotel La Riba, actualment fora de servei, i unes poques cases més. Seguim per la carretera, no l’hem de deixar, i en pocs minuts arribem al Club Nàutic Vic-Sau. Des d’aquí ja es veu l’antiga església de Sant Romà. Des del Club Nàutic podem anar fins l’església vella de Sau per la zona que no fa massa temps encara cobrien les aigües. No es que sigui tant excepcional veure aquesta església fora de l’aigua. De fet, hi ha hagut algun any que fins i tot alguna antiga casa es veia i es podia trepitjar, en un nivell més baix del pantà. 











Aquesta església ja està documentada l’any 917, i el seu campanar, d’estil romànic llombard, es la part que més en sobresurt de les aigües, normalment tan sols la punta, autèntica icona d’aquest pantà, que des de 1962 en que es va construir la presa, es va anegar el nucli de Sau, les cases i l’antiga església de Sant Romà.
Aquesta església ostenta dos rècords mundials: un, el de ser l’església submergida més antiga del món i que encara està dempeus. L’altre per ser la que es troba a major profunditat, a 23 metres. Dediquem una bona estona en fer fotos i gaudir de les excepcionals vistes dels cingles de Tavertet que s’eleven sobre el nostre cap. Un entorn molt bonic.


No massa lluny hi ha una àrea de lleure, amb taules i bancs i un bar, on aprofitem per esmorzar. Ja refets prenem la Ruta de les Carboneres, itinerari molt ben senyalitzat que surt del costat del bar i ens enfila uns metres entre alzines, fins una antiga construcció: el Domus del Pi. Era l’antiga residència dels senyors de Sau, i era fortificada, del segle XII. 











Seguim el camí indicat i anem trobant diverses places carboneres, amb alguns plafons explicatius. Des d’alguns punts del camí podem gaudir d’excel·lents vistes del pantà. Arribem de nou a prop de La Riba, tanquem el cercle de la circular, i tan sols ens queda desfer un tram de camí del que havíem fet al matí per arribar als cotxes. Caminada sense complicacions, camins aptes per a quasi tothom i molt vistosa. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

Títol:
Escriu: